Макрон събуди ислямския тероризъм във Франция и по света

Последните събития във Франция след жестокото убийство на учител, показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, разбуниха ислямската общност в страната и по света. Днес техния гняв ескалира и хвърли в ужас не само Франция в поредица от инциденти, поставени от полицията под един знаменател – тероризъм.

Рано сутринта в 9:00 ч. местно време прогърмяха изстрели във френския град Ница. Причината за тях беше откриване на огън срещу нападател в църквата „Нотр Дам“, който уби трима души и рани други. Сред жертвите има и обезглавена жена, аналог с убийството на учителя Самюел Пати пред дни в Париж. Кметът на Ница Кристиан Естрози потвърди, че предполагаемият извършител е задържан и благодари на полицията за бързата реакция. Нападателят е бил ранен по време на задържането и се намира в болница. Мотивът за нападението остава неясен, но кметът потвърди, че въз основа на доказателствата до момента, става въпрос за терористичен акт. Малко след инцидента френската полиция съобщи, че се очакват и други терористични атаки и се ангажира да засили контраекстремистките мерки в страната. И те не закъсняха. Само два часа след това, в 11:15, мъж се нахвърли с нож срещу патрулиращи полицаи във френския град Авиньон с възгласи „Аллах акбар“. Той беше прострелян от тях. Ислямският тероризъм излезе и извън границите на Франция, но отново насочен срещу френските „обиди“ за исляма. Мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство. Пострадалият беше хоспитализиран и животът му не е в опасност, съобщи френското посолство. Заподозреният нападател е задържан от полицията.

Всичко започна с обезглавяването на учителя по история Самуел Пати в покрайнините на Париж от радикализиран 18-годишен младеж от чеченски произход. Престъплението бе извършено заради това, че Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици по време на урок по история - нещо, което се разглежда като богохулство в исляма. Убийството беше извършено в деня на процеса, свързан с терористичния акт срещу френската медия „Шарли Ебдо“, станала популярна с публикуване на антиислямски карикатури. Скоро след нападението срещу учителя в Париж вестникът отново публикува карикатури и ги прожектира върху сграда, за да могат да бъдат видени от всички. По време на националната церемония за сбогуване с учителя, президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще продължи да защитава свободата на словото и няма да се отказва от карикатурите. Изявлението на френския президент предизвика негативна реакция в ислямския свят. Турският президент го посъветва да се прегледа при психиатър, а Иран се възмути жестоко. Реджеп Тайип Ердоган дори заведе дело срещу френското издание за негова лична карикатура. Той е изобразен седнал на фотьойл само по долни гащи, придърпвайки роклята на жена, облечена в ислямски дрехи, като в същото време възкликва: "О! Пророк!" „Няма какво да кажа на тези злодеи, които толкова обиждат любимия ми пророк“, каза Ердоган.

Днес в Москва се проведе митинг на протестиращи пред френското посолство. Около 20 души, събрали се пред сградата на френската дипломатическа мисия, викаха „Не!“ и скандираха името на президента на Франция, но в променен вариант: „Макарон“. Охраната в посолството бе увеличена, разположена бе допълнителна полиция. „Въпреки различни опити за дестабилизация и сплашване, Франция никога няма да се откаже от своите принципи и ценности, особено от свободата на словото и печата“, заяви в изявление към света говорителят на френското правителство Габриел Атал. /БГНЕС