Макрон свика Съвета по отбрана заради случая „Пегас”

Президентът на Франция Еманюел Макрон свика извънредно заседание на Съвета по отбрана във връзка с разследването по случая за електронен шпионаж с помощта на софтуера „Пегас”.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви в ефира на радио „France Inter”, че Съветът се е събрал тази сутрин, а темата е въпросното дело.

Миналата седмица неправителствената организация „Забранени истории“ и 17 медии публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са шпионирали голям брой хора по света, използвайки израелски шпионски софтуер за мобилни телефони, разработен от NSO Group, припомня БГНЕС. Правото на използване на тази система се предоставя изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство, издадено за всеки отделен случай. Френски журналисти твърдят, че е организирано наблюдение от редица страни, включително на около 1000 телефона във Франция, сред които има и устройства, използвани от журналисти. Според неправителствени организации, французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Някои от тези държави категорично отрекоха каквото и да било участие.

Вестник „Льо Монд“ съобщи, че един от телефонните номера на Макрон е в списъка на мароканските разузнавателни агенции за организиране на наблюдение с помощта на „Пегас“. Освен това списъкът включва номера на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри.

В тази връзка президентът Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания.

„Ако тези факти бъдат потвърдени, това би било много сериозно. Необходимо е да се установи истинската картина във връзка с това разкритие“, заявиха от Елисейския дворец.

Във вторник централната прокуратура на страната съобщи, че Франция е започнала разследване на докладваното подслушване на разговори на свои журналисти. Разследването се провежда по подозрение за нарушаване на законите на редица държави, използвали израелската система за подслушване. По-специално, говорим за намеса в личния живот, прихващане на кореспонденция, създаване на престъпна група. /БГНЕС и ТАСС