Макрон: Войната в Украйна дестабилизира сериозно доставките на храни в Европа и Африка

Нападението на Русия срещу Украйна "дълбоко ще дестабилизира" доставките на храни в Европа и Африка, тъй като някои от най-плодородните земеделски земи в света ще останат незасадени, предупреди в петък френският президент Еманюел Макрон.

"Европа, а също и Африка ще бъдат много тежко дестабилизирани по отношение на храните заради това, което не може да бъде засадено в момента в Украйна", заяви Макрон пред репортери след срещата на лидерите на ЕС в двореца Версай край Париж.

"Ще трябва да се подготвим за това и да преоценим производствените си стратегии, за да защитим хранителния си суверенитет... както и да определим стратегия по отношение на Африка", добави той.

Без нея "няколко африкански държави ще бъдат засегнати от глад в рамките на 12 до 18 месеца именно заради войната", предупреди той.

Френският лидер добави, че ако Русия продължи да нахлува в съседната страна, ще ѝ бъдат наложени още по-големи икономически наказания.

"Ако нещата продължат по военен път... ще предприемем по-нататъшни санкции, включително масирани ", каза той, като последва изявлението на Г-7 за евентуални по-нататъшни мерки "след няколко часа".

"Всички възможности са на масата", добави Макрон, след като през първите седмици на конфликта държавите от ЕС се въздържаха да прекратят вноса на важните нефт и газ от основния доставчик Русия. /БГНЕС, АФП

Париж / Франция