Макрон: Възможна е сухопътна операция в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че западните сухопътни операции в Украйна може да се окажат необходими "в някакъв момент", дни след като се срещна с лидерите на Германия и Полша.


Миналия месец Макрон отказа да изключи възможността за разполагане на сухопътни войски в Украйна, което предизвика остър отговор от страна на Берлин и други европейски партньори.

Френският президент обаче не се отказа от позицията си, но подчерта, че западните съюзници няма да поемат инициативата.

"Може би в някакъв момент - аз не искам, няма да поема инициативата - ще трябва да проведем операции на място, каквито и да са те, за да противодействаме на руските сили", заяви Макрон пред вестник "Ле Паризиен" в интервю.

"Силата на Франция е в това, че можем да се справим".

Разногласията относно възможността за сухопътни операции и доставката на ракети с далечен обсег на Киев заплашваха да подкопаят сътрудничеството между съюзниците.

Германският канцлер Олаф Шолц реагира гневно на по-ранния отказ на Макрон да изключи изпращането на войски в Украйна и на острите му коментари, в които призова съюзниците да не бъдат "страхливци".

В петък Макрон се срещна с германските и полските си колеги в Берлин в знак на солидарност с Киев.

След срещата Макрон заяви, че трите държави от т.нар. ваймарски триъгълник са "обединени" в целта си "никога да не позволят на Русия да победи и да подкрепят украинския народ докрай". /БГНЕС