Макрон загуби парламентарното си мнозинство

По-малко от два месеца след като беше преизбран за президент, Еманюел Макрон загуби контрола над френското Национално събрание след силното представяне на новия ляв алианс и крайната десница.

Елизабет Борн, премиер на Франция

През последната седмица той призоваваше избирателите да му осигурят стабилно парламентарно мнозинство.

Но неговата центристка коалиция загуби десетки места на втория тур на изборите, оставяйки френското политическо пространство доста фрагментирано.

Министър-председателят Елизабет Борн, която той назначи съвсем наскоро, заяви, че ситуацията е безпрецедентна.

"Тази ситуация представлява риск за страната ни, като се имат предвид рисковете, пред които сме изправени в национален и международен план", каза тя. "От утре ще работим, за да изградим работещо мнозинство".

Това изглежда нереалистично, след като другите две най-големи групи в Събранието не проявяват ни най-малък интерес към сътрудничество. Министърът на икономиката Бруно Льо Мер беше категоричен, че Франция не е неуправляема, но заяви, че за това ще е необходимо много въображение.

Жан-Люк Меланшон, лидер на алианса Nupes

Крайнодесният лидер Жан-Люк Меланшон се радваше на успеха си в обединяването на основните партии от левицата с комунистите и зелените в алианс, наречен Nupes. Той заяви пред поддръжниците си, че президентската партия е претърпяла пълен разгром и сега всички възможности са в техните ръце.

Междувременно Марин льо Пен и нейната крайнодясна партия "Национален сбор" също бяха в радостно настроение, след като превърнаха осем места в 89. "Народът се произнесе, авантюрата на Еманюел Макрон приключи", каза тя.

Ако премиерът е имала очакване десните републиканци да помогнат за изграждането на работещо мнозинство, тяхното послание след обявяването на резултатите гласовете също не беше окуражаващо. Председателят на партията Кристиан Жакоб заяви, че резултатът е "жалък провал" за президента, който сега плаща за циничното използване на крайните разделения във френската политика.

Доминик Русо, професор по конституционно право заяви пред АФП: "За г-н Макрон тези пет години ще бъдат изцяло свързани с преговори и парламентарни компромиси".

Всичко беше толкова различно през април, когато той победи убедително Марин Льо Пен и спечели втори мандат като президент. По това време Макрон разчиташе на от 300 депутатски места, но за да запази абсолютното си мнозинство, се нуждаеше от 289. След вчерашния вот той разполага само с 245. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Повече от половината избиратели не гласуваха - избирателната активност беше 46,23%. /БГНЕС