Максим Бехар: Живеем в свят без лидери, младите ще променят България

Живеем в свят, в който няма лидери. Хората с лидерски качества избраха бизнеса вместо политиката, защото там могат да бъдат много по-успешни. Това заяви в интервю за БГНЕС специалистът по PR Максим Бехар, който е автор на книгата „Световната PR революция“.

Според него хората, които излизат на преден план на тези избори са много по-неподготвени, отколкото политиците отпреди години.

„Очаквах да видя по-подготвени политици, които да имат силни послания, особено на фона на това, което сме преживяли през последната година. Те направиха по-лоши и по-непохватни представяния. Повтарят се едни и същи лакардии, по един и същи начин. Има много омраза в посланията, които отправят един срещу друг. В това е голямата промяна, че няма промяна“, категоричен е PR експертът.

През 1994 г. Максим Бехар води първите в историята на България телевизионни дебати на живо.

„Помня много добре как всички тези политици, сред които Иван Костов, Жан Виденов, Ахмед Доган, Жорж Ганчев, Гиньо Ганев, се готвеха с дни, как си чертаеха визиите, без да фаворизирам нито един от тях. Това е история, която отдавна вече е забравена“, спомня си той.

PR експертът е против включването на шоузвезди в листите, защото те нямат място в Народното събрание.

На тези избори Максим Бехар е очаквал да види млади образовани хора – както завърнали се от чужбина, така и от страната, които да знаят много добре какво искат да постигнат и как искат да го постигнат.

„Послания от сорта ще увеличим заплатите с 30%, минималната пенсия ще стане еди колко си... Това може да разправя всеки, когото срещнем на улицата и го попитаме какво бихте обещали, ако се кандидатирате“, заяви PR експертът.

Според него социалните медии, в които всички ние живеем почти по 24 часа на ден, също имат своя принос за развенчаването на политиците. „Изведнъж социалните медии показаха, че политиците не са богоизбрани, че политиците не са хора, които знаят и могат всичко, а че има хора, които са по-добре подготвени от тези, които в момента се кандидатират за народни представители“, отбеляза Бехар.

Той би дал следния съвет на начинаещите политици: „Дайте разумни решения, които могат да се случат и разкажете как могат да се случат“.

Според него, трябва да забравим това, което е било до момента.

„Слушам дебатите по различните телевизионни канали. Това са хора настроени с омраза един към друг, които си вадят кирливите ризи. Други пък казват, че като дойдат на власт ще разчистят всичко – олигархия, мутри и др. Това не е практично и печелившо решение. Никой не се интересува от това кой какъв е бил. Всички ние, особено след тази пандемия, която още не е свършила и никой не знае как ще свърши, трябва да знаем как да си подредим прекрасната държава България така, че тя да стане по-добра. Как да направим така, че всички тези млади, интелигентни, добре образовани, амбициозни хора, с които е пълна нашата държава, да бъдат използвани. Как да направим така, че да бъдат поставени на преден план и да промотират България“, заяви Максим Бехар и добави:

„Трябва промяна. Тя ще дойде, когато има достатъчно амбициозни млади хора“.

Политиците трябва да намерят тези млади хора и да им дадат шанс, изтласквайки ги напред, да потърсят и да се вслушат в техните разумни предложения за промяна, така че страната ни да стане по-подредена.

На практика обаче у нас нещата в управлението не се променят. Изхабени фрази се повтарят вече 20 години. Докато в нормалния западен свят – Франция, Канада, Естония, Нова Зеландия – младите хора излязоха с нови концепции.

„Би трябвало да следваме най-добрите примери. Да сложим на масата най-добрите предложения и да дадем рецептата как могат да се случат. Все едно отиваме на лекар. Той ни казва, че сме болни и предписва съответното лечение. По същия начин един министър-председател или един министър трябва да сложат на масата решенията, които да ни излекуват.

И не сме болни, защото някой лошо ни е управлявал. Естествено, че много хора са ни управлявали лошо, но не това е причината. Причината е, че нямаме лидери. А това е световна тенденция. Няма лидери, защото те видяха, че могат да печелят повече от бизнес, отколкото от политика. Всички те държат социални медии. Ако Джеф Безос или Марк Зукърбърг се бяха занимавали с политика, тогава може би нямаше да има „Амазон“ или Фейсбук... Бизнесът вече е мястото на истинските лидери“, подчерта Максим Бехар. Той прогнозира, че бизнес лидерите ще влязат в политиката един ден и това не е далечна перспектива.

Бехар даде следния пример: ако един ръководител на компания вземе погрешно решение, той ще бъде сменен веднага. При политиците не е така и трябва да чакаме 4 години, за да можем да гласуваме за тяхната смяна.

„Хората, които виждаме на политическата сцена у нас не са подготвени и нямат бизнес мислене как да направят България по-добро място за живот и правене на бизнес. България трябва да има министерство на имиджа и да има министър на имиджа. Правя голяма уговорка този министър или това министерство трябва да има щат от пет души и офисът трябва да е не повече от две стаи. Много хора ще си кажат: „ау, министър, това сега пак „Мерцедес“ ще го вози, коли, секретарки“. Не. Млад интелигентен човек, който ще се бори да позиционира България на по-добро място в света, ще преговаря с туроператори, с борд по туризъм, с ресторантьори, с ПР агенции, с рекламни агенции, с международни телевизионни канали. Ако имаме министър на имиджа, това моментално, дори самата новина ще ни постави на друго място в международните емисии. Тази идея няма пряка връзка с изборите, но искам да покажа, че трябва да вярваме на хора, които имат какво да ни покажат, и които знаят пътя как да направят България по-добро място за живот и бизнес“, заяви Максим Бехар. /БГНЕС