Максим Ешкенази с „Вивалди завинаги“ в Пловдив: Липсва ми топлината на българската публика, хубаво е да си вкъщи

Широка усмивка, темперамент, чаровна необузданост и нестихващ творчески плам. Това отчасти описва извънклишираната личност на Максим Ешкенази – майстор на цигулката и талантлив диригент, прочул се не само у нас, но и отвъд океана.

В момента той живее и твори в САЩ, но различни музикални проекти го връщат често у нас.

Именно по повод подготовката на един такъв проект Максим Ешкенази гостува в студиото на Агенция БГНЕС, където разказа за него, за предстоящите предизвикателства и какво би направил в България и света, ако диригентската палка беше магическа пръчка.

„24 май от 20:00 ч. в Античен театър Пловдив „Вивалди завинаги“ – концерт, в който проследяваме живота на Вивалди с музика и кино. Ще има огромен екран, на който ще се прожектира видео като документален филм на Борис Радев, който е и автор на сценария за режисурата на целия този музикален спектакъл“, анонсира диригентът. „Вече сме го правили в София пет или шест пъти, но сега сме за първи път с премиера в Пловдив“, допълни той.

В мащабния спектакъл на Античния театър участват Симфониета-Враца, и актьорите Стефан Къшев и Борис Соколов.

Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди (1678-1741) със симфоничния спектакъл “Вивалди завинаги“ е по повод 24 май – празник на българската просвета. С него се открива сезон 2023 на сцената на Античен театър. Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността.

Датата на музикалния спектакъл и мястото са част от посланието на създателите му. 24 май – празникът на славянската писменост и Пловдив, родния град на Найден Геров, създател на първите класни училища в България и Речник на българския език.

Благодарение на подкрепата на Община Пловдив, сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а на финала на музикалния спектакъл Борис Радев и екипът му ще изненадат присъстващите с химна на българската просвета – „Върви, народе възродени“, написан от Стоян Михайловски на 15 май 1892, към който девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва музика. Химнът е изпълнен официално на 11 май (денят, в който църквата чества Светите равноапостоли Кирил и Методий) 1901 година в Ловеч.

„Стоян Михайловски е преподавал в училището над Античния театър. И там са написани думите на „Върви народе възродени“ – само на 150-200 метра от мястото, където ще го изпълним точно на 24 май. И това е, за което от целия концерт аз най-много се вълнувам“, сподели развълнувано Максим Ешкенази.

След концерта неуморният творец продължава с други интересни неща, у нас и в чужбина.

„На 26 май се прибирам обратно от другата страна на океана. Следващото ми идване е също много интересно. Това за което е то, се казва Академия „Роза“ – лятна академия с деца от музикалните училища в цяла България, с които работим 10 дни над специфичен репертоар, който пък накрая изпълняваме в 3 концерта“, разкри той.

Концертите ще са в Шипка, Казанлък и Пловдив и това е третата година, в която се прави тази академия.

„Но интересното тази година е, че Светлин Русев, моят добър приятел и известен музикант, ще дойде с неговия „Страдиваруис“ и ще свирим заедно с децата. Очертава се едно много хубаво лято за децата на България“, каза още Максим.

През август пък го очаква интересно събитие с Михаела Филева, с която ще имат концерт във Велико Търново.

„Концертът ще бъде съсредоточен върху творчеството на Михаела и в който ще има филмова и класическа музика. Това е и родният край на Михаела Филева“, даде повече яснота музикантът.

„А какво се случва за мене сега след като се прибера в Лос Анджелис? Имаме прослушване за оркестрите, в които аз дирижирам в Академия „Колбърн“. Това ще бъде прослушване за следващата година за три оркестъра“, заяви той.

Максим Ешкенази е музикален директор и диригент на "Pacific Symphony Youth Orchestra", като ръководи още "Colburn Chamber Orchestra" и "Orchestra De Camera" в музикална консерватория "Колбърн".

Пред БГНЕС диригентът разкри, че наскоро е станал дядо – на 2 юни миналата година дъщеря му е донесла радост на него и семейството му с малко момченце.

Какво е да се изявяваш отново пред българска публика и липсва ли му атмосферата тук, Максим обясни кратичко: „Винаги ми липсва топлината на българската публика. Аз много я обичам и между нас има комуникация. Хубаво е да си си вкъщи“.

Помолен да определи с какво музикално произведение би сравнил политическите кризи и абсурдите, на които напоследък страната ни е свидетел, Максим Ешкенази отговори: „Някаква какафония, абсолютна какафония. Защото не може една от най-бедните държави в Европа на всеки шест месеца да плаща за избори. Второ – каква е тая законодателна система, при която престъпниците още се разхождат по улиците?“

Ако си представи, че диригентската палка е магическа пръчка като във филмите за Хари Потър, талантливият музикант и диригент се разпростира в своята фантазия.

„Бих махнал всички ядрени оръжия от Земята, каквото се е случило в Манхатънския проект – да изчезне, да го няма тоя кошмар, който виси над човечеството ежедневно. Другото, което бих направил ей така изведнъж, е вече да има огромни колонии от човешки същества на Марс, да е оправена атмосферата и там вече да има кислород, за да не живеем в затворени пространства и да имаме вече втора планета“.

„Иначе по-на дребно бих махнал с пръчката и казал: „България да има добро правителство и въобще да има правителство“, завърши в стила на своя неподправен духовит изказ Максим Ешкенази. /БГНЕС