Малайзийците гласуват в оспорвани избори

Днес малайзийците се отправят към избирателните секции, като партията на бившия лидер Наджиб Разак, който е в затвора и е обвинен в корупция, се опитва да затвърди властта си в надпревара, която според анализаторите е твърде оспорвана.

Очаква се около 21 милиона регистрирани гласоподаватели да се отправят към избирателните секции през целия ден на фона на опасенията, че силните мусонни дъждове могат да нарушат провеждането на изборите в някои райони.

Обединената малайска национална организация (UMNO) на Наджиб обикновено доминира в политиката на страната, но претърпя голямо поражение на парламентарните избори през 2018 г. след мащабния корупционен скандал в държавния фонд 1MDB.

Двете правителства, които наследиха UMNO, обаче бяха измъчвани от вътрешни борби, което позволи на партията да се върне на власт миналата година. Сега UMNO ще търси по-силно представителство на изборите, свикани десет месеца по-рано от предвиденото.

Сред претендентите е вечният лидер на опозицията 75-годишният Анвар Ибрахим, който оглавява етнически разнообразната коалиция Pakatan Harapan (Алианс на надеждата). Той води кампания за борба с корупцията.

С напредването на възрастта тези избори могат да се окажат последният шанс на Анвар да осъществи 20-годишната си мечта да оглави третата по големина икономика в Югоизточна Азия.

Той се изправя срещу управляващата Национална коалиция Барисан, доминирана от UMNO и ръководена от верния на Наджиб и бивш вътрешен министър Ахмад Захид Хамиди. В нея влиза и служебният министър-председател Исмаил Сабри Яакоб.

UMNO продължава да е затрупана от обвинения в корупция. Наджиб, който беше в центъра на скандала с 1MDB, в момента излежава присъда от 12 години затвор.

Опозиционните партии се опасяват, че бившият премиер може да излезе на свобода, а обвиненията в корупция срещу Захид и други партийни лидери могат да отпаднат, ако UMNO спечели.

Анализаторите твърдят, че сред четирите коалиции, които се борят за 222-те места в парламента, няма ясен лидер.

Малайзийците ще избират измежду рекордните 945 кандидати в предимно мюсюлманската страна, която включва и щатите Сабах и Саравак на остров Борнео./БГНЕС, АФП