Малчуганите се връщат на градина, учениците до IV клас – присъствено в час

Учениците от 1 до 4 клас и децата от яслените и градински групи се завърнаха в детските градини. Директорът на 99-та детска градина „Брезичка“ Иванка Харбалиева каза за БГНЕС, че посреща децата с удоволствие и смята, че всичко което се случва е за добро.

В детската градина е създадена строга организация по приема на децата, те се приемат от 8 входа, родители не се допускат в детското заведение, персоналът е с маски, плащането на таксите става през прозорец . Харбалиева коментира, че при това отваряне са спокойни, защото имат опит от предния път.

„Извършва се прием на децата с декларация, че детето е здраво, която е изпратена предварително на родителите и те биха могли да я попълнят. Подсигури ли сме за тези родители, които не са успели или са я забравили, да я попълнят на място. Осъществява се контрол от медицинската сестра, за да може да погледне децата дали са в добро състояние“, каза директорът.

На въпрос на БГНЕС какъв процент от децата очаква да се завърнат, тя посочи, че този път не са правили проучване, но на базата на опита й от предишния път, ще се върнат 60% от възпитаниците на детската градина.

„Това е седмица, в която част от тях са все още в провинцията. Нямаме съобщения от родители, които категорично не желаят да идват. Имаме около 10% заявления от родители на деца да не присъстват в детската градина. Тези отсъствия се извиняват съгласно заповед на министъра по предложение на кмета на общината. За 3 и 4 група е необходима заповед на министъра, а 1 и 2 –ра група е по решение на Столичния общински съвет“, обясни Харбалиева и подчерта, че до края на противоепидемичните мерки те ще се извиняват служебно, но е необходимо да се пусне заявление до директора.

По думите на директора информирано съгласие е необходимо да се попълни от родителите на деца, които не са тръгвали на градина, като в тяхната градина такъв е случаят с 4 деца, които очакват да дойдат за първи път.

Попитана дали учителите са притеснени от новата среща с децата, тя коментира, че е нормално да има притеснения у тях, но подчерта, че за целия период на пандемията са имали само един заразен колега.

„Заявено желание за не идване на работа нямам на този етап. Всички чакаме ваксините, за да може да олекне напрежението. 28% от персонала е заявил желание за ваксиниране“, посочи тя и уточни че персоналът им наброява 55 души, от които 15 са пожелали да бъдат ваксинирани.

Учителката на втора група Розалина Парашкевова заяви, че независимо от притесненията, очаква с нетърпение срещата с децата и добави, че през това време не са прекъсвали комуникацията помежду си, но тя няма как да се сравни със живото присъствие. Тя обясни, че през целия ден е с маска, а директорът поясни, че дори и на двора не ги свалят.

Сред първите дошли да оставят децата си е Желязко Тодоров, за който изминалият период е бил много труден, тъй като грижата за четиригодишния му син е била разпределяна между баби и двамата родители, като е имало моменти, в които детето е трябвало да бъде по цял ден в колата на баща си, тъй като той се занимава с транспорт. „За нас беше доста труден периодът, в който не работеха детските градини. Все пак успяхме да го избутаме. Здрави сме и се надяваме скоро да свърши цялата тази ситуация“, коментира Тодоров и сподели, че по време на локдауна детето му като цяло е било по-изнервено и по-непослушно, тъй като в детската градина му обръщат повече внимание и педагозите знаят как да работят с децата. Гергана Недкова сподели, че отварянето на градините е голямо облекчение за тях, но най-голямата радост е за детето й. „Малкият много чакаше моментът, в който да дойде и да види приятелите си. В къщи не е същото нито с ученето, нито с възпитанието колкото и да се стараем. Тук си има дисциплина, приятелчета, разнообразие“, посочи тя. Недкова обясни, че през времето на локдауна таткото не е ходил на работа, за да гледа детето, което според нея е неприятна жертва, но нямат друг избор. Тя каза още, че не се притеснява за здравето на детето си, тъй като в градината има строг и адекватен контрол. /БГНЕС