Малески: Френското предложение е добро за България и РСМ

Френското предложение за разрешаване на спорните проблеми между България и РС Македония трябва да се подкрепи. Това заяви за БГНЕС проф. по международни отношения Денко Малески, бивш министър на външните работи на Македония по повод на решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатите от ПГ на партията да подкрепят проекта на Париж.

Според него френското предложение, отправено от президента Еманюел Макрон, може да обедини двете страни около намирането на решение. Той посочи, че в РСМ са изчаквали да се изясни позицията на България по него. „Ако стане известно, че предложението се приема, у нас ще се отвори дискусия, чийто изход не мога да предвидя“, подчерта първият дипломат №1 на независима Македония.

Според него в момента времето е много кратко, за да се направят някакви нови бележки по текста на предложението. Той определи включването на Европа в разрешаването на нашите спорни теми като добро.

„В международната политика е много важно голяма сила да застане зад решаването на един проблем. Това го знаем от опита, който имахме със спора с Гърция за името. Проблемите на Балканите много трудно се решават, ако бъдат оставени като двустранен въпрос“, предупреди Малески.

Той оцени като положително френското участие при разрешаването на сегашния спор.

„Включването на велика сила, каквато е Франция, е гаранция за това, че нещата ще се движат напред и ще намерим решение през следващите години и едновременно с това ще придвижим процеса на доближаване на РСМ до членство в ЕС“, каза още пред БГНЕС бившият външен министър Денко Малески.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС