Малевски: Скопие да не разчита на външен натиск срещу България

Македония трябва да се поучи от собствения си опит от дългосрочните преговори с Гърция и не трябва да разчита на външен натиск за разрешаване на спора с България. Това каза първият външен министър на независима Македония Денко Малевски.

"Не очаквам нещо да се промени в преговорите с официална София, независимо от резултата от изборите", заяви Малевски пред "Плусинфо".

"Не бива да очакваме промяна при българите след изборите през март. Това няма да стане. Те имат доста солиден консенсус по този въпрос, така че не очаквам нещо да се промени, независимо от резултата от изборите. Не познавам много добре българската партийна сцена, но знам, че държавната политика не се формулира само от една партия, а от сбор от няколко партии, между които са и националистите", каза Малевски.

Той добави, че Македония трябва да се поучи от собствения си опит от дългосрочните преговори с Гърция.

"Имаме опит с Гърция и трябва да се поучим от този опит. Трябва да се запитаме колко струва натискът на другите съюзници. Примерът с Гърция показа, че не си струва. Преговорите продължиха 29 години и ако си спомняте, държавите-членки на ЕС дори дадоха на съд Гърция заради икономическите блокади, които тя ни наложи. Но факт е, че Съюзът няма да се разпадне заради държава, която чука на вратата. Всички държави-членки имат приоритет да запазят единството на Съюза", обясни Малевски. /БГНЕС