Малините - плодът с най-много диетични фибри

Редовната консумация на плодове има много ползи за здравето, особено различните видове плодове. Ако обаче търсите плод, който ще ви осигури всички хранителни вещества в една порция, изберете малини. Защо? Те са далеч най-добрите предвид количеството диетични фибри, които съдържат.

Една чаша малини съдържа 8 грама фибри. Те могат да помогнат за изхвърляне на токсините от тялото, както и при възпаление на червата и за загуба на тегло. Освен това малините са богати на витамин С, манган, витамин К, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед, тиамин, калций, цинк и витамини Е, А и В6.

Те съдържат и антиоксиданти, които според "Healthline" са важни за здравето на клетките, които се борят с оксидативния стрес. Високият оксидативен стрес се свързва със заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания. Освен това е доказано, че антиоксидантите имат свойства против стареене.

Общите ползи, които бихте получили от други плодове, не са еднакви. Боровинките са чудесен източник на същите хранителни вещества, но не съдържат толкова фибри (3,6 грама). Ягодите са с по-ниско съдържание на калории и богати на витамин С, но отново имат по-малко фибри (3 грама).

Малините могат да се нарекат най-добрият плод дори само заради количеството фибри, които съдържат. /БГНЕС