"Малката русалка" в Дания е изрисувана с цветовете на руското знаме

Цветовете на червения, белия и синия флаг са били изрисувани през нощта върху скалата, на която се намира статуята на героинята от приказката на Ханс Кристиан Андерсен.

От полицията съобщиха, че са посетили мястото и са регистрирали случай на вандализъм и че се опитват да открият следи в района. Започнало е разследване на деянието, което се разглежда като подкрепа за Москва във войната в Украйна, пише "Гардиън".

"Малката русалка", вдъхновена от героинята в синонимната приказка на писателя Ханс Кристиан Андерсен, е 175-килограмова статуя, дело на скулптора Едвард Ериксен.

Статуята се намира в сравнително уединеното пристанище Лангелини в Копенхаген и е била многократно обект на вандализъм. Главата ѝ е открадната през 1964 г., а ръката на русалката е отрязана през 1984 г. През 1998 г. вандали отново премахват главата ѝ, но по-късно тя е върната, а през 2003 г. статуята е взривена. Русалката също така е била многократно маркирана и изрисувана, като за последно това се случва през 2020 г. със загадъчния надпис "расистка риба". /БГНЕС