Манастирът „Св. Георги” в Поморие набира средства за изографисване на църквата

Манастирът „Св. Георги” в Поморие чества днес своя храмов празник. По инициатива на игумена на манастира епископ Йеротей започва кампания за изографисване на църквата в манастира и ремонт на иконостаса, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Преди две години със средства от Сливенска митрополия, Община Поморие и средства на манастира беше направен основен ремонт на църквата, строена през 1856 г. Оглед установи, че гредите са напълно прогнили, а стените пропаднали.

В манастира днес се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII I XIX век.

Манастирът „Св. Георги Победоносец” е една от най-старинните обители в България. Той е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници, не само заради богатото си историческо минало, но и заради чудотворната икона на Свети Георги, намерена и съхранявана в манастира.

Легендата разказва, че в края на 17 в. на това място турчинът Селим Бей е имал чифлик . Той е бил неизлечимо болен. Една нощ на Селим Бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей се излекувал, приема християнството, дарява чифлика за построяване на манастира и става неговият първи игумен.

И днес много миряни се наредиха на опашка пред аязмото, за да пият от лековитата вода.

За мир пред иконата на Свети Георги се помолиха и украинци, приютени в хотели по морето.

Днес и е празник на Поморие. /БГНЕС