Манчестър Сити е първият финалист в Шампионска лига

Манчестър Сити е първият финалист в Шампионската лига, след като победи Пари Сен Жермен и в реванша с 2:0 и с общ резултат 4:1 достигна спора за трофея на 29 май в Истанбул.

Марез вкара и двата гола в реванша на "Етихад".

На „Етихад“ парижани започнаха по-активно двубоя и имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Олександър Зинченко. След проверка на системата ВАР, главният съдия Бьорн Кайперс правилно не отсъди най-тежкото наказание във футбола, след като повторенията показаха, че украинецът е играл с рамо. „Гражданите“ откриха чрез първото си по-сериозно положение пред вратата на Кейлор Навас. Едерсон прати дълъг пас, който хвана неподготвена отбраната на гостите, топката стигна до Кевин Де Бройне, чийто удар рикошира от играч на ПСЖ и попадна в Риад Марез, който реализира от малък ъгъл за 1:0.

Реакцията на френския гранд не закъсня и Маркиньос можеше отново да се разпише с глава, подобно на първия мач в Париж, но ударът му срещна напречната греда. Последва грешка при изнасянето на Сити, но изстрелът на Анхел Ди Мария мина покрай целта. Възпитаниците на Маурисио Почетино продължиха да бъдат по-настоятелни, но така и не се добраха до изравнителен гол преди почивката. В края на първото полувреме шут на Марез бе избит от Навас, а впоследствие удар на Бернардо Силва рикошира и излезе в корнер. Откриващата част приключи при аванс на Пеп Гуардиола и компания.

След паузата Сити стартираха по-напористо и удар на Фил Фодън бе отразен от Навас. Последва добра ситуация за ПСЖ, но Неймар се забави и пропиля шанс да стреля или подаде към съотборник в наказателното поле. В 63-та минута Марез се разписа след добра атака, след като получи остър пас по земя от Фодън и непокрит преодоля Навас, за да сложи до голяма степен точка на спора. Футболистите на парижани се изнервиха от развоя на събитията и малко след това Анхел Ди Мария бе изгонен с директен червен за удар без топка срещу Фернандиньо. До края играчите на Почетино направиха още няколко груби нарушения, а пропуски за домакините направиха Фодън и Де Бройне. Пари Сен Жермен приключи срещата без точен удар по посока Едерсон.

Почетино не успя да класира ПСЖ за финала подобно на Тотнъм през 2018/19.

Така, Манчестър Сити се класира за първи път в своята история на финал в Шампионската лига след две победи над френския шампион и общ резултат 4:1. Тимът подобри представянето си от сезон 2015/16, когато отпадна на полуфиналите от Реал Мадрид. Пеп Гуардиола се завръща в спора за трофея в турнира след 2011-а година, когато триумфира с Барселона срещу Манчестър Юнайтед. „Гражданите“ ще играят в мача за титлата на 29 май срещу победителя от Челси и Реал Мадрид, които утре ще решат втория финалист в надпреварата след 1:1 в първия мач на „Алфредо Ди Стефано“. /БГНЕС