Манчестър Сити и Челси определят новия шампион на Европа

От 22:00 часа българско време тази вечер отбoрите на Манчестър Сити и Челси ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига. Двата английски тима ще определят новия шампион на Европа след сблъсък на стадион „Драгао“ в Порто, Португалия. Съдия на двубоя ще бъде испанецът Антонио Мигел Матеу Лахос с помощници Пау Девис и Роберто дел Паломар, също от Испания.

"Драгао" в Порто ще бъде домакин на спора за трофея през 2021.

За Манчестър Сити това е първи финал в Шампионската лига (или предшественика КЕШ) в историята. „Гражданите“ доминират в Англия в последните десет години, след като клубът бе закупен от катарския милиардер шейх Мансур, като в този период спечелиха Висшата лига пет пъти, но представянето им в Европа бе разочароващо. Най-доброто им представяне до момента бе полуфинал през 2016 година.

Под ръководството на Пеп Гуардиола почти всяка година Сити бе определян за един от фаворитите за титлата, но нито веднъж не успя да мине фазата на четвъртфиналите. За самия Гуардиола това е трети финал в надпреварата след двата спечелени трофея с Барселона през 2009 и 2011. В следващото десетилетие испанецът постигна много успехи на домашната сцена с Байерн Мюнхен и Манчестър Сити, но така и не успя да стигне до финал в Шампионската лига. При успех тази вечер той ще се изравни с Боб Пейсли, Карло Анчелоти и Зинедин Зидан, които са печелили трофея по три пъти.

По пътя си към финала през този сезон Манчестър Сити записа впечатляващите 11 победи и 1 равенство при голова разлика 25-4, като спечели своята група С, преди да отстрани последователно тимовете на Борусия Мьонхенгладбах, Борусия Дортмунд и ПСЖ.

От своя страна Челси ще участва за трети път в най-важния мач в европейския футбол и ще се бори за втория си трофей в Шампионската лига. „Сините“ от Лондон загубиха драматично след дузпи от Манчестър Юнайтед през 2008 година, но четири години по-късно стигнаха до титлата след нов драматичен мач и победа с дузпи над Байерн Мюнхен. В последните години Челси не се представяше убедително в турнира, като никой не очакваше толкова силно представяне от лондончани през този сезон, но те записаха 8 победи, 3 равенства и само 1 загуба, като бяха първи в група Е, след което победиха Атлетико Мадрид, Порто и Реал Мадрид по пътя си към финала.

Гуардиола е в търсене на трети трофей от надпреварата като наставник.

За мениджъра на тима Томас Тихел това ще е втори пореден финал в турнира, след като той достигна до тази фаза с ПСЖ през миналия сезон, но записа загуба от Байерн Мюнхен с 0:1. В последните два месеца Тухел записа две впечатляващи победи над Манчестър Сити във Висшата лига и полуфиналите на ФА Къп, но германецът изтъкна, че това не дава предимство на неговия отбор в днешния двубой.

Хората вярват, че е лесно да достигнеш финал в Шампионската лига, но ние се борихме заедно, за да стигнем дотук. Това показва каква работа сме свършили в последните четири-пет години. Моите играчи са постоянни всеки ден, което е невероятно“, коментира Гуардиола преди срещата.

Като дете мечтаеш за тези мачове и е сякаш гледаш луната – нещо много, много далеч. Не се колебая да кажа, че Манчестър Сити и Байерн са летвата в Европа в последните два сезона. Ние се опитваме да намалим разликата и хубавото във футбола е, че можеш да сториш това за 90 минути“, сподели колегата му Тухел.

Букмейкърите очаквано определят Манчестър Сити за фаворит в двубоя с коефициент 1.85 за победа в редовното време и 1.44 за краен успех, независимо по какъв начин. За Челси ставките са 4.50 за победа в редовното време и 2.75 за спечелване на трофея.

Тухел е на "поправителен" тази година във финала на ШЛ.

Очаквани състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Зинченко, Силва, Фернандиньо, Гюндоган, Де Бройне, Марез, Фоудън;

Челси: Менди, Кристенсен, Силва, Рюдигер, Аспиликуета, Чилуел, Жоржиньо, Канте, Пулишич, Вернер, Маунт. /БГНЕС