Манчестър Сити разби безпомощен Арсенал на „Етихад“

Манчестър Сити не даде шансове на Арсенал и го разгроми с 5:0 на „Етихад“ в първи двубой от третия кръг на английската Висша лига.

Гюндоган откри резултата в 7-та минута.

За първи път от четири години насам мениджърът на шампионите Пеп Гуардиола започна без нито една промяна в стартовия състав. Това не се отрази по никакъв начин на домакините, които след няколко добри минути за Арсенал, поведоха след центриране на Габриел Жезус и точен удар с глава на капитана Илкай Гюндоган. Скоро след това последва ново попадение в мрежата на Бернд Лено, дело на Феран Торес, който се възползва от подаване на Бернардо Силва. Преди това неуспешен опит да изчисти топката направи Седрик Соареш. Грешка на вратаря на Сити Едерсон можеше да върне Арсенал в мача, но рикошетът от крака на Емил Смит-Роу излезе в аут.

В 35-та минута Гранит Джака влезе опасно с двата крака при единоборство с Жоао Кансело и бе изгонен с директен червен картон от главния съдия Мартин Аткинсън, а това сложи и ефективен край на интригата в мача. До края на полувремето Сити отбелязаха трети гол чрез Жезус, а в ролята на асистент се превърна Джак Грийлиш. След почивката Родри покачи на 4:0 с фирмено изпълнение извън наказателното поле. Феран Торес ознаменува силната си игра с второ попадение след центриране на резервата Риад Марез в 84-та минута. До края Арсенал можеше да инкасира още веднъж, но ударът на Кансело бе отразен от Лено.

Така, Гуардиола и компания се качиха на върха във Висшата лига с актив от шест точки в първите си три срещи и голова разлика 10:1, след като в предишния кръг победиха със същия резултат отново у дома новака Норич. Арсенал е на дъното на класирането с три загуби от първите си три мача и голова разлика 0:9. В следващия кръг „гражданите“ гостуват на Лестър, който ги надви с 1:0 за Къмюнити Шийлд по-рано този месец, а Арсенал ще търси първи точки срещу Норич на „Емиратс“. /БГНЕС