Манчестър Сити е новият-стар шампион на Англия, „гражданите" го направиха по шампионски

Манчестър Сити е новият-стар шампион на Англия. В среща от последния 38-ми кръг „гражданите" победиха Брайтън с 4:1 като гост, правейки обрат от 0:1. Другият претендент за титлата Ливърпул спечели домакинската си среща на Уулвърхемптън с 2:0, но този резултат вече беше без значение за играчите, водени от Пеп Гуардиола.

Манчестър Сити събира умопомрачителните 98 точки и завършва сезона във Висшата лига с голова разлика от +72 /95 вкарани гола и 23 допуснати/. Ливърул ще остане на второто място, въпреки че има само една загуба през сезона, допусната именно от „небесносините", и с актив от 97 точки. Сити успя да защити трофея от Висшата лига за първи път в своята 125-годишна история. Те също така са първият клуб в Англия от 10 години насам, който успява да защити спечелената от предходната година титла. За последно това стори Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън през сезоните 2007/08 - 2008/09. Титлата е шеста за Ман Сити и четвърта за клуба в ерата на Висшата лига. Повече имат само Челси (5) и Манчестър Юнайтед (13).

Иначе следобедът за Манчестър Сити не започна никак леко. Брайтън успя да поведе в резултата в 27-та минута чрез гол с глава на Глен Мъри след остро центриране от ъглов удар. Буквално в следващата атака обаче Серхио Агуеро изравни, възползвайки се от асистенция на Давид Силва. Десет минути по-късно „гражданите" осъществиха пълен обрат с попадение на Аймерик Лапорт. През втората част Риад Марез ознаменува завръщането си сред стартовите 11 на Пеп Гуардиола с прекрасен гол, който донесе успокоение на Сити. Той залъга, че ще бие от наказателното поле и си откри коридор за шут с по-слабия си десен. Изстрелът се оказа неспасяем за вратаря на „чайките" Матю Райън. В 72-та минута Илкай Гюндоган вкара перфектен пряк свободен удра, с което направи резултата 4:1.

В Ливърпул момчетата на Юрген Клоп си свършиха работата, печелейки с 2:0 срещу Уулвърхемптън. И двата гола бяха дело на Садио Мане. Това все пак се оказа без значение за епичната битка за титлата във Висшата лига през този сезон. Ливърпул завършва сезона в серия от девет последователни успеха за първенство и надали можеше да направи нещо повече, за да триумфира с титлата.

Ето и останалите резултати от последния кръг:

Бърнли 1:3 Арсенал;

Кристъл Палас 5:3 Борнемут;

Фулъм 0:4 Нюкасъл;

Лестър Сити 0:0 Челси;

Манчестър Юнайтед 0:2 Кардиф;

Саутхемптън 1:1 Хъдърсфилд;

Тотнъм 2:2 Евертън;

Уотфорд 1:4 Уест Хем. /БГНЕС