Манчестър Юнайтед спъна Ливърпул в битката за титлата след равенство на "Олд Трафорд"

Манчестър Юнайтед и Ливърпул направиха равенство 2:2 в голямото дерби от 32-ия кръг на английската Висша лига. Мърсисайдци бяха по-добрият от двата отбора почти целия двубой, но в крайна сметка загубиха две точки в битката за титлата.


Срещата започна с отменен гол на Алехандро Гарначо, който преодоля Куимин Келехър, но попадението на аржентинеца правилно не бе зачетено от ВАР заради засада. Оттам-насетне до края на първото полувреме, на терена имаше само един отбор и това бе този на Ливърпул. Възпитаниците на Юрген Клоп започнаха да натискат сериозно съперника и създаваха положение след положение, като в 23-та минута усилията им бяха възнаградени след точната интервенция на Луис Диас, който реализира ефектно след отклонена с глава топка от Дарвин Нунес. До края на частта само добрите намеси на Андре Онана и пропуските на мърсисайдци оставиха резултата 1:0 в полза на гостуващия състав.

След почивката обаче "червените дяволи" бяха възкресени след груба грешка на Джарел Куанса, който подаде наизуст една топка в центъра. Тя бе пресечена от Бруно Фернандеш, който без никакво колебание почти от центъра стреля в опразнената от Келехър врата. Ливърпул опита да си върне водачеството, но Нунес направи голям пропуск от непосредствена близост. В 67-та минута, противно на логиката на целия мач, играчите на Ерик тен Хаг излязоха с едни гърди напред след изключителен изстрел на таланта Коби Мейно, който не остави шансове на Келехър. В следващите минути Юнайтед бяха по-активни, докато Ливърпул бе в шок. Все пак, гостите намериха начин да стигнат до изравнителен гол в 84-та минута. Тогава Мохамед Салах преодоля Онана от дузпа, отсъдена за нарушение на Арън Уан-Бисака срещу влезлия от пейката Харви Елиът. В добавеното време Диас стреля над вратата от изгодна позиция и така двата английски гранда поделиха точките в поредно зрелище помежду си този сезон, след като миналия месец манчестърци отстраниха съперника за ФА Къп с 4:3 след продължения.


Ливърпул загуби две точки за титлата, като остава втори със 71 точки - толкова има и лидерът Арсенал, който обаче е с по-добра голова разлика от мърсисайдци. Шампионите от Манчестър Сити са на третата позиция със 70 пункта. Манчестър Юнайтед е на шестото място с 49 точки, на 11 от четвъртия Астън Вила, който е с мач повече.

В следващия кръг "червените дяволи" гостуват на Борнемут, докато за Ливърпул предстои домакинство на Кристъл Палас след това на Аталанта в първи четвъртфинал от турнира Лига Европа. /БГНЕС