Манчевски: Трябва да имаме единен ИТ пазар на Балканите

За първи път страните на Балканите могат да се похвалят, че работят единно в областта на ИТ сектора и дигиталната трансформация. В тази насока това е позитивен знак пред Европа и света. Това коментира в интервю за БГНЕС македонският министър на информационните технологии и администрацията Дамян Манчевски.

Моделът за иновациите, технологичните паркове, бизнес акселераторите са важни проекти за всички страни на Балканите и се влагат сериозни инвестиции. Това е шансът да задържим младите хора в собствените страни, смята министърът.

„Тук, на Балканите нямаме природни ресурси като петрол, които да ни развиват. Младите хора са нашият ресурс, затова трябва да ги задържим като инвестираме средства в изграждане на стартъп компании. И това го правим масово. Младите да могат да успеят в собствената си страна, при това да развиват кариера без риск“, каза още Манчевски.

Министърът отбеляза, че Македония със средства от Фонда за иновациите е вложила близо 19 млн. евро. Отделно с пари от Световната банка, в размер на 30 млн. евро, за иновации. Паралелно се работи и по електронен подпис и електронен регистър. По този начин се създават бързи и достъпни условия за дигитална връзка със съседните страни.

Когато говорим за единен ИТ пазар на Балканите не бива да се говори за различни модели, трябва да имаме единен ИТ пазар. Навсякъде казвам, че имаме огромна подкрепа от Европейската комисия и особено от българския еврокомисар Мария Габриел. Един от първите постигнати резултати е договора за поетапното отпадане на роуминга в страните от Западните Балкани. Изпълнението на проекта започва през юли и трябва да отпадне до 2 години. Това е само един пример, за който падат границите между съседните страни, посочи македонският министър.

Манчевски припомни, че специално между България и Македония има подписан договор за роуминга, който обаче според него трябва да се активизира изпълнението. Още от 1 юли предстои значително намаляване на цените на разговорите, различен във всяка съседна страна. Следващите години ще има поетапно намаление, докато на 1 юли 2021 г. напълно ще падне.

Между България и Македония предстоят и проекти като взаимно признаване на дигиталните сертификати, единни „облачни“ решения и много други начини, по които ще скъсаме границите между двете страни.

„Междудържавното признаване на дигиталните сертификати би имало голямо значение за бизнеса и в двете страни по отношение на намаляването на бюрократичните процедури. В разговори са ми казвали, че документ, издаден в Северна Македония или в България ще бъде еднакво валиден, независимо от мястото на издаване. В тази насока работим и с другите страни от ЕС. Но, първо бих искал тази услуга да я ускорим между нашите съседи“, заяви Дамян Манчевски. /БГНЕС