Мандатът на ИТН е в историята

След поименна проверка на кворума и повторно гласуване депутатите разрешиха спорния казус с кандидат-премиера на „Има такъв народ“ Пламен Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Така мнозинството прие акт на парламента, с който на практика одобри оттеглянето на Николов от процедурата, за което свое решение той по-рано изтъкна лични мотиви. Това позволява конституционната процедура да продължи, а президентът Румен Радев да връчи втория, а след това и третия проучвателен мандат.

От „Има такъв народ“ по-рано напуснаха пленарната зала и не участваха в двете поредни обсъждания и гласувания, тъй като според тях те са „просто фарс“. Според юристите на партията оттеглянето на Николов е достатъчно мандатът да се счита за неизпълнен и не е необходимо да се гледа от депутатите.

„Да се напуска залата, особено когато тази точка каса техният проучвателен мандат, е съвсем несериозно“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, която определи цялата ситуация като „правен хаос“, хвърляйки вината за него изцяло на депутатите от формацията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов. „46-ото НС се проваля в това да излъчи правителство на фона на COVID-криза, мигрантска криза, икономическа криза. Този парламент трябва да се разпусне и да отиваме на нови избори. ГЕРБ ще участва в решаването на проблемите“, допълни съпартиецът ѝ Тома Биков от парламентарната трибуна.

От „Има такъв народ“ пък отново препотвърдиха позиция си, че няма да подкрепят третия проучвателен мандат, без значение на кого ще го връчи президентът Румен Радев. /БГНЕС