„Манескин“ скандализират Полша по време на концерт

Членовете на групата "Манескин", която спечели тазгодишната Евровизия, са големи поддръжници на ЛГБТ+ общността и го доказаха по време на свой концерт в Полша.

Те се представиха на фестивала "Polsat SuperHit" в Сопот, който беше излъчен по националната телевизия. Фронтменът Дамиано Давид, изпълнявайки песента „I Wanna Be Your Slave“, прекъсна изпълнението, за да отправи силно послание и да подкрепи споменатата общност. В един момент той прегърна съгрупника си Томазо Раги и след това го целуна страстно в устата.

Те споделиха видео от представянето в своя Инстаграм.

„Равни права за общността ЛГБТ+. Ние вярваме, че на всеки трябва да бъде позволено да го прави без страх. Вярваме, че всеки трябва да бъде напълно свободен да бъде който и каквото иска. Благодаря ти Полша, ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ Е ГРЕШНА!“, е в описанието на видеото, гледано над 3,3 милиона пъти.

Този ход е силен удар за властите там, тъй като хората от ЛГБТ+ в Полша не се ползват с голяма защита на правата като останалите. Хомосексуалността е законна в Полша, но еднополовите домакинства нямат същите права като хетеросексуалните. Според проучване от 2005 г., 89% от полските граждани вярват, че хомосексуалността е "неестествена" и само половината вярват, че хомосексуалността трябва да се толерира.

В Полша определени села и цели провинции бяха обявени за „зони, свободни от ЛГБТ идеология“, а видни политици от сексуалното малцинство са представени като врагове на хората.

През последните пет години, откакто националната консервативна партия Прави и справедливост дойде на власт, според защитниците на правата на човека Полша се е превърнала в най-хомофобската държава в Европейския съюз. /БГНЕС