Манолова: Фандъкова да каже от трибуната на НС, че 1 млн. софиянци няма да останат без парно и топла вода

От ПГ на "Изправи се БГ. Ние идваме" искаме изслушване през следващата пленарна седмица на кмета на София Йорданка Фандъкова, на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков и на изпълнителния директор на "Топлофикация София". Да представят пред народните представители, и от пленарна зала пред гражданите на София, какви действия смятат да предприемат, така че хората да не останат без парно от 1 октомври.

Това каза председателят на най-малката формация в парламента Мая Манолова, предаде репортер на БГНЕС.

ПГ на ИБГНИ алармира за това, че Изпълнителната агенция по околна среда не e подновила комплексното разрешително на Столичната топлофикация, заради неизпълнение на изискванията за емисиите, които топлофикацията отделя и по-специално за азотните оксиди.

„Казано с други думи, без комплексно разрешително „Топлофикация София” няма право да работи, което преведено на езика на столичани означава, че 405 хиляди домакинства в София или близо 1 млн. столичани ще останат без парно и топла вода за следващия отоплителен сезон”, каза Манолова и уточни, че комплексното разрешително не е подновено от Изпълнителната агенция по околна среда вече един месец.

„Зададох въпрос в парламентарния контрол на министъра на околната среда и водите какви действия ще предприеме министерството и дали наистина този отказ да бъде удължено комплексното разрешителното няма да бъде ревизиран. Зададох този въпрос публично в пленарна зала, но вече две седмици няма никаква реакция от институциите, няма реакция и от столичния кмет – г-жа Фандъкова, нито от председателя на Столични общинския съвет, нито от ръководството на „Топлофикация София", заяви Манолова и припомни, че крайният срок, в който е трябвало да инвестират в пречиствателни съоръжения изтече преди 1 година - до края на юли 2020 година.

„Не знам на какво разчитаха, за да накарат Изпълнителната агенция по околна среда да си затвори очите и въпреки нарушенията и на европейското, и на българското законодателство от страна на столичната топлофикация, да им удължи комплексното разрешително. Това не се случи, министърът на околната среда обясни, че няма право да пренебрегва рисковете за мръсен въздух за столичани, че България е в наказателна процедура, плащаме глоби и санкции на ЕК заради фините прахови частици, сега с добавката на азотни окиси проблемът наистина става огромен”, заяви Манолова.

Според нея въпросът тук е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата кампания. „Защото със сигурност те залагат икономическа мина за столичани, които смятат заради бездействието си, да оставят без парно и без топла вода от 1 октомври за следващия отоплителен сезон”, каза Манолова.

По думите ѝ, е ясно, че компенсирането на отоплението през парно с такова през ток ще постави в риск изобщо електропреносната мрежа, което би могло да доведе и до режим на тока. Тя подчерта, че сметките показват, че средно на столичани отоплението на ток, вместо отопление на парно, ще им струва по 1152 лв. средно на отоплителния сезон, или с 500 лева повече, отколкото би им струвало отоплението на парно.

„За всичко тези въпроси столичния кмет мълчи, мълчи председателя на СОС, мълчи шефът на столичната топлофикация. Мълчат и затова, че необходимите средства, за да се приведат в съответствия с европейското законодателство и да осигурят ремонти инвестиции за централите са в размер на 190 милиона лева, които ако ги добавим към цената на парното за следващия отоплителен сезон, това ще бъде много тежък ценови удар върху джобовете на столичани”, заяви Манолова. /БГНЕС