Манолова: Фандъкова да събере смелост и да излезе срещу мен на дебат

Предизвиквам и каня Йорданка Фандъкова на лидерски дебат, лице в лице, без да се крие зад екипи, зад съветници, зад проекти или зад ромски гласове в махалите. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова, предаде репортер на БГНЕС.

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

Манолова оставя на Фандъкова да избере неутралния терен, където да се проведе този дебат, каквото е и искането на щаба на настоящия кмет. „Готова съм да дебатирам на всякакъв терен, включително и на терена на Международната космическа станция, ако това за госпожа Фандъкова и нейния екип е неутралният терен”, обяви тя.

Манолова подчерта, че на изборите в неделя хората ще избират кмет, а не екип. „И честното отношение към избирателите е на дебата да излезем аз и госпожа Фандъкова, които хората ще избират в неделя. Призовавам я да събере смелост и да излезе срещу мен на дебат, без да се крие зад своя екип, зад своите съветници или зад различни поддръжници”, подчерта тя.

Мая Манолова каза, че има покани от няколко национални телевизии за такъв дебат, които нейният екип е приел, очакват отговора на Фандъкова.

Обявявам подкрепата си за кандидатите за районни кметове на промяната, които ще излязат срещу модела на ГЕРБ в неделя, каза още Манолова. Тя посочи, че от 24 столични района в 22 ще има балотажи, в които кандидатите на промяната ще излязат срещу модела на Борисов и Фандъкова в Столична община. „Това показва, че гражданите, които гласуваха на 27 октомври, подкрепиха промяната, защото т. нар нов екип на г-жа Фандъкова, който включва всички досегашни районни кметове на ГЕРБ, не получи доверие на първи тур. 22-ма от 24-те кандидати ще се явят на поправителен в неделя”, каза Манолова. Тя припомни, че многократно е заявила, че управлението в София до този момент „се извършваше по модел, създаден от орлетата на г-н Борисов, свили гнездо в Столична община”. „Именно срещу този модел, срещу това задкулисие, се обявиха 2/3 от столичани и избраха да гласуват за промяната срещу модела на кмета в сянка”, заяви кандидат-кметът.

Тя подчерта, че вярва в овластяването на районните кметове, и че това е един от начините да се преборим със задкулисната власт, която разпределя порциите в Столична община. Тя определя какво да се строи, както да се ремонтира, кой да го строи и кой да го ремонтира. „На практика това е финансовият диспечер на задкулисието. Моята борба срещу това задкулисие ще бъде и чрез електронни обществени поръчки и търгове, които да гарантират прозрачност при разходването на публичните пари. За целта ще разформировам комисията на Орлин Алексиев, която определя заданията на обществените поръчки. Това е порочен модел, който се мултиплицира в провеждането на строителство , ремонти и всички обществени поръчки в Столична община”, заяви тя. Манолова подчерта, че подкрепата й за кандидатите за районни кметове и след това за тяхната работа, се базира на принципи, които са заложени в нейната програма. Сред тези, които изброи е децентрализация на инвестиционната програма на Столична община. „Призовавам всички столичани в неделя отново да гласуват за промяната и за кандидатите на промяната. Ако искаме да се преборим с модела на управление на ГЕРБ в Столична община, с модела на Борисов и на неговите орлета, трябва да гласуваме. Призовавам гражданите, хората, които ме подкрепиха, да гласуват за кандидатите за районни кметове на промяната и за промяната”, заяви тя. „Като независим кандидат се обръщам и призовавам всички граждани на София, в конкретност и на район Младост, които наистина държат и от толкова време чакат промяната. Е, сега тя може да се случи като 3-ти, тази седмица отидем до урните и гласуваме за промяната, такава каквато е тя и каквато трябва да бъде за всички нас”, каза арх. Стефан Стефанов, който е единственият независим кандидат за кмет на район „Младост“. /БГНЕС