Манолова: Митева нарушава Конституцията

С отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента, председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. Това каза на извънреден брифинг Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!", която коментира решението на Митева да не свиква заседание на парламента в понеделник, предаде репортер на БГНЕС.

Манолова обясни, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание.

„Такова искане за насрочване на извънредно заседание беше внесено в парламента в петък, късно вечерта, така че председателят на НС е длъжна да насрочи извънредно заседание. Аргументът, че не са изтекли 72 часа от внасянето на доклада за второ четене на Бюрото за защита към главния прокурор, е неоснователен. Този текст на Правилника, който изисква 72 часа има изключение и то е, ако Народното събрание не реши друго“, обясни Манолова.

Тя попита Митева защо решава, вместо Народното събрание дали може да бъде гледан Законът за закриване на Бюрото за защита към главния прокурор. Манолова припомни изключение, което наскоро самата Митева е допуснала.

„Внасяйки актуализацията на бюджета преди да са изтекли 72 часа от внасянето на доклада. Тя го включи в дневния ред на парламента. Но когато става дума за Бюрото за защита при главния прокурор, тя решава да наруши Конституцията и да не свика извънредно заседание на НС“, каза тя и подчерта, че под искането за свикване на извънредно заседание са се подписали и от „Има такъв народ“.

Манолова каза още, че започване на съдебната реформа е било едно от главните искания на протеста и увери, че те се придържат и изпълняват ангажиментите, които са поели.

Според нея гледането на законопроекта в сряда не е редно, защото има внесено искане за извънредно заседание, подкрепено от 1/5 от депутатите и призова Митева да спази Конституцията и да насрочи извънредно заседание.

Арман Бабикян каза, че въпросът е политически.

„Това са хората, които нахлуха в президентството на България миналата година. Точно за тях става въпрос. Това не е дълбоката съдебна реформа, но това беше една от първите стъпки“, каза той и подчерта, че срещу този законопроект са единствено ГЕРБ, ДПС и главният прокурор Иван Гешев.

Според Бабикян оправданието с президентските избори към момента е несъстоятелно, тъй като днес Митева в национален ефир е казала, че парламентът може да бъде разпуснат в петък.

Той заяви, че важният въпрос е: „Кой наистина иска да махне Бюрото за защита от владенията на главния прокурор, за да го премести при правосъдния министър. Реалните неща са точно тези, всичко друго са жонглирания със закон, и то неуспешни“, каза депутатът.

Бобикян добави, че в работата си срещат много бариери, които им пречат да работят, но въпреки това търпят обвинения, че нищо не са свършили, което по думите му не е така.

Той припомни, че в рамките на миналото Народно събрание набързо са били приети промените в Изборния кодекс, а в това целта е бели актуализацията на бюджета, но наред с това са започнати и законопроектите за НСО, специализираните съдилища, Бюрото за защита към главния прокурор.

„Основният орган, провеждащ реформи в България, е Народното събрание, а не Министерският съвет. МС може да си избираме през 5 месеца. Някой непрекъснато спира живота на парламента“, коментира Бабикян.

Мая Манолова отрече твърдението, направено по-рано днес, от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че си е чатила с него и го призова да покаже чатовете.

„Очаквам да покаже, защото опитът да бъдат правени спекулации, да се разнасят слухове и интриги, трябва в някакъв момент да бъде пресечен. Нека си извади телефона, да видим дали това е истина, защото казвам, че не е“, коментира Манолова и припомни, че преди време Борисов е твърдял, че тя е ходила в кабинета му и подчерта, че ударите срещу тях не са случайни.

Бабикян реагира като каза, че обществеността се занимава с глупости, а не с реалните проблеми и призова да минават законите, за да може да се променя България. /БГНЕС