Манолова: Ще гласуваме единодушно против кабинета на ИТН

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще гласува единодушно против проектокабинета, предложен от „Има такъв народ“. Решението е взето на днешното заседание на групата и бе оповестено на извънредна пресконференция в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората по площадите да подкрепим правителство на промяната“, обясни решението Мая Манолова и допълни: „Необходими са хора смели, почтени, доказани професионалисти своите области. Хора с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри в кабинета не са такива хора. Доста семпъл състав, в сравнение с огромните очаквания на българските граждани, които бяха десетки и стотици дни по площадите“.
От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ определиха част от кандидат-министрите като „абсолютно неприемливи“, визирайки номинираният за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев. Той предизвика вълна от негативни реакции и коментари след днешното си първо телевизионно участие след обявяването на проектокабинета на ИТН.
От най-малката парламентарна група изразиха недоволство и от факта, че партията мандатоносител не е предложила и официален писмен документ за поемането на отговорност за политики, а само една декларация, в която, според тях, няма конкретика, а единствено „намерения и добри пожелания“.
„Решението на парламентарната ни група не бива да се смята за акт, който показва неуважение към нашите потенциални партньори от ИТН. Подхождаме с цялата отговорност“, допълни още Арман Бабикян. Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ все пак отбелязаха, че разговорите могат да продължат за реализиране на третия мандат, на когото и да бъде връчен той, тъй като я ясно, че вторият ще отиде при ГЕРБ-СДС, а тях никой не ги подкрепя.
Гласуването на проектокабинета на ИТН ще се проведе вероятно идната сряда в пленарна зала. /БГНЕС