Манолова: Задават се три кризи, нужна е актуализация и редовен кабинет

Лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предлага три инструмента за решаването на три риска, които, ако няма редовно правителство през есента, могат да се превърнат в сериозни кризи, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на консултациите президентът Румен Радев се обърна към „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с думите: „Сформирането на редовно правителство е тема, която изисква компромис и консенсус. В парламента няма малобройни и по-малобройни партии, има партии с ясна гражданска позиция. Вашата позиция е изключително важна, защото от нея зависи дали в този парламент има демократичен поглед върху основните проблеми, които имаме да решаваме“.

Манолова заяви, че след провала на първия мандат за сформиране на кабинет от „Има такъв народ“ „цената на политическата безотговорност не трябва да се плаща от българските граждани“.

„Страната ни е изправена пред три големи риска: мигрантският натиск, четвъртата ковид вълна, социалното напрежение заради драстичния ръст на цените на тока и водата“, заяви лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Според нея тези три риска ще се превърнат през есента в три големи кризи. „Политическите сили нямат право да проявяват нехайство и инат. Нечестно е държавата да бъде вкарана в предизборна кампания и животът на гражданите да бъде поставен под риск“, категорична е Манолова.

Тя вижда решението на тези три риска с три инструмента: актуализацията на бюджета, активни действия на институциите за пресичането на възможната мигрантска вълна и създаването на редовно правителство с времеви срок до следващата пролет, което да даде решения на предстоящите кризи и да успокои българските граждани.

„Суверенът ни постави тежка задача, за това и разговорите са толкова трудни. Направихме всичко възможно да бъде сформирано правителство с първия мандат, но едноличните решения чрез доминация на силата и отказът за подписване на споразумение за политики с ясни срокове доведоха до това, че правителство не бе реализирано с първия мандат. Опитите с третия мандат трябва да избегнат всички грешки допуснати при първия мандат“, каза още Манолова. /БГНЕС