Манушев: План 2026 трябва да се приеме още този месец

Смятам, че Министерски съвет ще приеме този месец Плана за развитие на Въоръжените сили 2026. Това каза пред БГНЕС вицеадмирал о.р Пламен Манушев, който е член на Комисията по отбрана и председател на Комисията по външна политика в НС.

Народното събрание прие днес на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се създават две нови структури в Българската армия. Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се основава вече съществуваща структура – Бригада стационарна КИС.

„За да бъде приведена в изпълнение Програма 2032, трябва да има План за развитие на въоръжените сили, в който по години конкретно са разписани промени, личния състав, въоръжение, техника. Затова беше изключително важно да приемем закона, за да не спрем приемането на Плана за развитие на Въоръжените сили 2026 и да не спрем развитието на Българската армия. Предстои 1 месец предизборна кампания, съставяне на ново правителство, а стратегическите документи, по които работи МО изтекоха още през 2020 г. Фактически, то нямаше по какво да работи“, обясни вицеадмирал Манушев.

Планът за развитие на Въоръжените сили 2026 трябва да бъде приет от Министерски съвет. „Но той не можеше да бъде приет, тъй като в него има нови командвания, а те се определят в Закона за отбраната. Няма ли ги в Закона, те няма как да се сложат в плана“, уточни още той.

Вицеадмирал Манушев оценява положително случилото се в областта на отбраната за 4-те години, през които ГЕРБ е на власт.

„Министърът обикаля и говори за големите успехи, но те не са само на политическото ръководство на Министерство на отбраната, те са на коалиционното правителството на Бойко Борисов – ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Всички тези положителни промени, които се направиха, са с огромното участие, преобладаващото участие на ГЕРБ, тъй като и в Комисията по отбрана ние сме преобладаващо мнозинство – 7 депутати и сме гласували всички тези неща, които се случиха“, заяви Манушев.

Освен проектите за модернизация, акцентът беше поставен върху хората. „Възнагражденията на военнослужещите са увеличени с 48-50% за 4 години. Бяха осигурени средства за ремонт на техниката и модернизацията. Като командващ на флота, аз само можех да мечтая за такива средства. През 2009-2010 г. като командващ на ВМС и ген. Константин Попов от ВВС имахме нула капиталови разходи, а сега нещата са коренно различни. Отбраната беше един от приоритетите на управлението“, подчерта вицеадмирал Манушев.

Той е категоричен, че купуването на изтребителите Ф-16 и плащането на цялата сума наведнъж е правилно решение. Това, според него, е гаранция, че нещата наистина ще се случат.

„Надявам се и проектът на Сухопътни войски да тръгне. Сериозно внимание се обърна на личния състав, на ремонтирането на старата техника. Това е заслуга на цялото правителството, а не само на политическото ръководство на МО. Смятаме, че заслугата е и на ГЕРБ, и на Обединени патриоти“, заяви Манушев.

Той отбеляза, че за тези 4 години явно взаимоотношенията между политическото и военното ръководство се промениха рязко и това е заслуга на министъра. „Тежестта на военната експертиза рязко се повиши и мога да кажа, че военните могат да се радват, че се работили в такава атмосфера и тяхната дума се е чувала. Това е причината да постигнем успехи. Показателен е следният пример. В началото на мандата обвявахме 100 места във флота, явиха се 70 човека и от тях 50 не отговаряха или физически, или здравословно. Сега се явяват по 7-10, до 15 човека за едно място. Интересът към военната служба рязко се засили“, подчерта вицеадмирал Манушев. Той се надява това да се превърне в тенденция

„Българската армия няма повече време за губене, модернизацията трябва да се случи, промените трябва да се осъществят, защото времето си тече. Говорим за войника на бъдещето, аз предлагам да изградим войника на настоящето, а след това да говорим за бъдещето“, заяви депутатът от ГЕРБ. /БГНЕС