Марципан, моля!

Мнозина извръщат глава чуят ли думата марципан, може би споменът за сладникаво подобие на шоколад от близкото българско минало бързо ги застига. В Сентендре обаче нещата стоят по съвсем друг начин. Именно тук, недалеч от Будапеща, се намира световноизвестният Музей на марципана, където човек с удоволствие може да „загуби” доста време и пари. Музеят на марципана се намира в една от малките улички на градчето Сентендре - градът на художниците в Унгария, което направо си е предградие на столицата. Музеят е създаден от Сабо Кароли през 1994 година и се радва на сериозен туристически интерес, разказва репортер на БГНЕС. В музея посетителите ще бъдат смаяни от изкуството на шоколатиерите, които са създали произведения на изкуството от марципан и шоколад. Голям шоко-марципано-захарен макет на унгарския парламент е една от звездите в експозицията. Десетки са приказните герои, които ви иде да схрускате. Освен изваяните от сладкото изкушение образи на Лейди Даяна и Майкъл Джексън – с човешки ръст, посетителите могат да видят 11-килограмова марципанова фигура на Свети Стефан I Унгарски. За изработката на образа на Ищван Свети са били необходими 168 часа работа.

Марципанова фигура на Свети Стефан I Унгарски

И за да са въвлечени посетителите на музея на 100% в преживяването марципан, на входа на музея е разположена панорамната работилница, където всеки може наблюдава процеса на изработка на марципан. Магазинът, през който всеки задължително изпразва портмонето си, е изключително богат на всякакви видове и вкусове марципан, така че това е задължителна финална спирка на обиколката на музея.

Сладките изделия, създадени от марципан и шоколад в музея са много и с най-различни форми

И нещо любопитно. Марципанът е популярен десерт в много страни, най-вече в Германия, Австрия и както вече стана ясно – в Унгария. В Германия например е задължителна част от празничната вечеря на Нова година, защото се вярва, че носи щастие. Интересно е, че така са смятали и през Средновековието. Също така марципанът имал слава и като специален лечебен продукт – аптекари го предлагали срещу отчаяние и пиянство. В днешно време една древна аптека в естонската столица Талин продължава да предлага сладкото лекарство за разбити сърца. Става дума за небезизвестната аптека "Raeapteek", която започва работа на централния площад на стария Талин през 1422 г. и която е влизала в полезрението на много западни медии неведнъж. Тъй като се смята, че базираната на бадеми смес облекчава тежестта на любовните окови, в "Raeapteek" забъркват специална марципанова рецепта столетия наред. Рецептата е ревниво пазена търговска тайна. Известно е, че тя съдържа 72% бадеми и 28% други съставки, които не се разкриват. /БГНЕС