Мара Бунева: "Защото обичам Отечеството си..."

"Защото обичам Отечеството си...!"


Това са думите, които произнася легендарната млада българка Мара Бунева, след като застрелва в центъра на Скопие един от най-големите палачи на македонските българи Велимир Прелич.


Тази сутрин местни българи и представители на Агенция БГНЕС положиха венец на лобното място, където преди 96 години тя прострелва смъртоносно Прелич - сръбски юрисконсулт на Скопското велико жупанство, след това и себе си.

Онова, което 27-годишната девойка извършва, днес ние наричаме с една-единствена дума – подвиг.


Безсмъртен подвиг.

Мария Бунева е родена в Тетово, в семейство на достойни българи. Привлечена е във ВМРО от брат си. Завършва Софийския Университет.


В Скопие Бунева завършва средното си образование, в Солун - професионално училище за шиене, а успява и да получи висше образование в Софийския университет.

През 1926 г. се връща в Тетово.

Две години по-рано - през 1924 г., за юрисконсулт на Скопското велико жупанство е назначен Велимир Прелич - изявен тиранин, българофоб, враг на всякакви човешки права и свободи.

През декември 1927 г. в Скопие се провежда съдебен процес срещу дейци на Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО). На съдебната скамейка застават 20 български студенти, които в хода на процеса са изтезавани по изключително варварски начин от прокурора Велимир Прелич. По заповед на сръбския инквизитор главите на македонските българи са стягани на менгеме, а ръцете и краката им са трошени. Нечуваните, дори и по времето на османското владичество, зверства не оставят друг избор - ръководеното от Иван Михайлов ВМРО издава смъртна присъда на Прелич.

Мара Бунева е избрана да изпълни смъртната присъда, назначена на Велимир Прелич след Скопския процес.

За да изпълни смъртната присъда, Бунева става приближена на Прелич, с което печели доверието му. След като застрелва Прелич, тя се прострелва в гърдите и прави опит да се хвърли във водите на Вардар. Албански стражар, който е заедно с Прелич на този ден, предотвратява опита ѝ. Мара Бунева и Прелич са откарани в болница, но и двамата умират от раните си. На въпроса защо е убила Прелич тя отговаря – „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам Отечеството си.“

Жителите на Скопие описват сръбските власти по следния начин – „по-жестоки от башибозуци“. По това време българите в Македония са жертви на убийства, агресия, лишаване от основни права като гаранция за живота им.

Поклон пред подвига на Бунева! /БГНЕС