Маратон София 2020 стартира с очакване за рекорд

Тазгодишното издание на Маратона на София стартира от площад Батенберг в 9:30 часа тази сутрин с очакването за много силен резултат, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки пандемичната обстановка и факта, че много големи маратони по света бяха отменени, за участие в Маратона на София са се записали 2700 участници, от които над 400 в класическата дистанция.

Заради пандемията от коронавирус тази година няма да се проведе масовия старт на 3 километра, а стартовете на 42, 21 и 10 километра ще бъдат през 15 минути, за да не бъдат състезателите твърде нагъсто по време на бягането. Организаторите очаква силни резултати и дори рекорд, тъй като са поканили състезатели от чужбина с много силни резултати.

"Това е най-важната година, защото всеки може в лесното, когато всички пари са съсредоточени в бизнеса, да се направи маратон, да се задържи наградния фонд, да дойдат елитни състезатели, да има необходимите хора, които да бягат. Ние се лишихме от масовата дистанция, но въпреки всичко имаме над 2700 състезатели на трите дистанции. Мога само да подчертая, че в класическата дистанция имаме 484 записа маратонци, при положение, че при една седмица на маратона в Скопие имаше 100. Тази година интересът към Софийския маратон е толкова голям, колкото и миналата, ние сме се постарали всичко, което зависи от нас да бъде направено - да са затворени улиците, да са обезпечени маршрутите, състезателите да ползват необходимите дезинфектанти, настаняване", коментира единият от организаторите на надпреварата Анатоли Илиев.

"Времето никога не можем да го променим, но времето е хубаво за бягане. Хубавите бягания стават между 14 и 18 градуса, нито да е прекалено хладно, нито топло. Ако така задържи времето и няма вятър, очаквам и на мъжете, и на жените да има рекорди тази година. Имаме над 30 атлета с постижения, които са в рамките на най-добрите маратони. Снощи кацна американка, която е шеста на Чикагския маратон", допълни той.

Анатоли Илиев.

При мъжете има участник с изключително силно лично постижение - Дънкан Койч от Кения с 2 часа и 4 минути, както и още един състезател с време под 2.10. При жените ще има бегачки от Кения, Япония и Европа с резултати 2.27-2.28. Рекордът на Софийския маратон е притежание на Христо Стефанов с 2 часа 11 минути и 26 секунди при мъжете и Ребена Корир от Кения с 2.32:32 при жените.

Стартът на днешната надпревара дадоха спортният министър Красен Кралев и президентът на БФ Волейбол Любо Ганев. /БГНЕС