Марез доближи Сити на пет точки от Арсенал

Манчестър Сити надви Челси с минималното 1:0 като гост в последен мач от 19-ия кръг на английската Висша лига. На „Стамфорд Бридж“ в герой за възпитаниците на Пеп Гуардиола се превърна Рияд Марез, който отбеляза победния гол след почивката.

Първата част в западен Лондон предложи равностоен футбол, като и двата състава имаха своите положения. Шампионите очаквано контролираха владението на топката, но трудно намираха празни пространства в добре подредената отбрана на домакините. Ерлинг Холанд успя да се откъсне десетина минути преди края на полувремето, но стреля неточно.

Рияд Марез (л) миг след победния си гол във вратата на Челси.

Играчите на Греъм Потър можеха да поведат чрез влезлия от пейката Карни Чуквуемека, но шутът му уцели страничния стълб на Едерсон след рикошет в съперников футболист. След положението за „сините“ Сити направиха контраатака, но Кепа Арисабалага бе на мястото си след изстрел на Кевин Де Бройне. Челси осъществи две ранни принудителни смени, като още в петата минута Рахийм Стърлинг пое преждевременно към съблекалните, а скоро след това и Кристиан Пулишич бе заменен.

След почивката „гражданите“ натиснаха в търсене на победен гол, като за втората част в игра бяха включени Мануел Аканджи и Рико Люис на местата съответно на Кайл Уокър и Жоао Кансело. „Небесносините“ бяха възнаградени в 63-та минута, когато влезлият 180 секунди по-рано Марез преодоля Арисабалага след асистенция на друга от смените на Гуардиола – Джак Грийлиш. До края лондончани така и не успяха да реагират и така Сити взеха своето и се доближиха на пет точки от лидера Арсенал. Челси от своя страна остава на незавидното десето място, на десет точки от четвъртия Манчестър Юнайтед.

Двата отбора ще се изправят един срещу друг и в неделя, 8 януари, от 18:30 часа българско време, но този път в мач от трети кръг на ФА Къп на „Етихад“. След това за „сините“ предстои визита на Фулъм в отложено градско дерби от седмия кръг на първенството идния четвъртък, преди съставът да приеме Кристъл Палас в ново такова три дни по-късно. Сити гостуват на Манчестър Юнайтед в градско дерби в събота, 14 януари, от 14:30 часа б.в. /БГНЕС