Маргаритис Схинас: РСМ да продължи с реформите и да приеме конституционните промени

Северна Македония трябва да продължи с ключовите реформи, с акцент върху конституционните промени и върховенството на закона.


Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, след като проведе среща с македонския вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричи.

Акцентът в разговорите беше успешното приключване на процеса на скрининг за Северна Македония и следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети по отношение на прилагането на реформите за успешното реализиране на членството в ЕС.

"Северна Македония вече направи големи стъпки към присъединяване към ЕС. Насърчаваме нашите приятели да продължат с ключовите реформи, с акцент върху конституционните изменения и върховенството на закона", написа Схинас в X.

Днес Боян Маричич и външният министър Буяр Османи проведоха срещи в Брюксел относно Скрининга на Европейската комисия по Глава 31 "Обща външна политика и политика на сигурност" от клъстер 6, със затварянето на който приключва процеса на скрининг на Скопие. /БГНЕС