Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар"

Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар". Тя ще се състезава в категорията "Най-добра поддържаща роля" за участието си в "Борат 2".

Нейни съпернички са Оливия Колман, Аманда Сейфрид, Глен Клоуз и Юх-Юнг Юн.

Академията за филмови изкуства и науки обяви номинираните за "Оскар 2021" след безпрецедентна година на фона на пандемията от COVID-19.

Звездата от „Белият тигър“ Приянка Чопра Джонас и съпругът й Ник Джонас обявиха номинациите за наградите „Оскар“ на живо.

Признанието за Мария Бакалова идва след това на наградите "Златен глобус", от които тя също бе номинирана, но вместо нея приза грабна Розамунд Пайк. Грабналата статуетката поздрави обаче българката специално за смелостта й в сцената с Руди Джулияни, признавайки, че тя едва ли би се справила с нея.

Мария Бакалова е номинирана също и за наградите БАФТА.

Покойният Чадуик Боузман, който почина през август, е номиниран за най-добър актьор за последната му роля на горещ музикант в "“Ma Rainey’s Black Bottom" на Нетфликс, в която участва и Виола Дейвис, също с номинация за най-добра актриса.

Колегата на Мария от „Борат“ Саша Барън Коен е номиниран за ролята си в “The Trial of the Chicago 7”, но също така е и с номинация за адаптиран сценарий за продължението на „Борат“.

Шоуто през 2021 г. ще се проведе в неделя, 25 април, и ще се излъчва на живо по ABC, както беше първоначално планирано. Датите на шоуто обаче бяха изместени поради продължаващата пандемия от COVID-19, която първоначално беше насрочена за 28 февруари.

За пръв път Академията позволи на филми с премиера в стрийминг платформи, които не са излезли на голям екран, да бъдат допуснати до "Оскар". В съобщение от април миналата година се казва, че това ще бъде еднократно решение поради „исторически трагичната пандемия от COVID-19“, която „налага това временно изключение от нашите правила за допустимост“.

Досега няма официална информация за това как Оскарите ще се проведат. Академията заяви, че „личното връчване на Оскарите ще се случи“ в изявление през декември, като източници твърдят, че то ще проведе на обичайното си място, "Долби Тиатър", в Лос Анджелис, Калифорния.

В списъка с номинираните за "Оскар" през 2021 г. филми влизат “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Mank”, “Minari”, “Nomadland”, “Promising Young Woman”, “Sound of Metal” и “The Trial of the Chicago 7”.

Пълният списък с ниминации можете да видите тук:
https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2021 /БГНЕС