Мария Габриел: Директивата за авторското право ще защити медиите

Директивата за авторското право на ЕС поставя акцент върху справедливото възнаграждение и дава възможност на медиите и журналистите да договорят по-добри условия с новинарските агрегатори. Това заяви в интервю за БГНЕС българският еврокомисар Мария Габриел.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с нея:

БГНЕС: Как ЕС може да гарантира, че технологични гиганти като Гугъл наистина ще плащат таксите за съдържанието, което те разпространяват, а няма просто да изключват създателите на съдържанието от своята платформа, както това се случи в Испания?

Мария Габриел: С новата директива, която предлагаме, отговорът е следният – тя поставя акцент върху справедливото възнаграждение. Когато работихме за създаването на новите правила, надграждахме върху натрупания опит, придобит в процеса за справяне с проблема на ниво държави членки.

Има три много ясни примера за това как творците ще имат полза от новите правила.

Първо, издателите на печатни медии вече също ще се ползват от сродни права. Това ще им позволи да договарят по-добри условия, например с новинарските агрегатори. Директивата предвижда също така и журналистите да могат да се възползват от това.

Второ, директивата уточнява как онлайн платформите, разпространяващи съдържание, качено от техните потребители, трябва да боравят с материал, обект на авторското право. И тук очакването е, че онлайн платформите ще възнаграждават по-справедливо притежателите на авторските права. Това важи за музиката, но също и за други сектори.

Трето, има набор от правила за по-добро възнаграждение на творците, без оглед на тяхното поле на дейност: фотографи, автори на песни, филмови режисьори и т.н. Това включва механизъм за прозрачност, така че творците да са по-добре информирани за гледаемостта/слушаемостта на техния труд. Има и механизъм, чрез който творците да могат да поискат техните договорни задължения да бъдат преразгледани.

БГНЕС: Ще бъдат ли изключени от новата директива за авторските права попуярните „мемета“ и свободната енциклопедия „Уикипедия“? Те са сред причините за тревога в обществото, що се отнася до новите разпоредби.

Мария Габриел: И меметата, и уебсайтовете, подобни на „Уикипедия“, ще бъдат изключени от обхвата на директивата. Меметата обикновено са кратки видеа или скрийншотове от филми със съществуващ материал, покрит от авторското право, които се използват повторно извън контекста за целите на пародията или имитацията на друго произведение. Такова изключение съществуваше и досега, но новите правила гарантират, че всички европейци могат да се ползват от тях. В случай на спор, директивата предвижда бърз механизъм за решаването му извън съда. Ще наблюдаваме това прилагане отблизо, за да се избегнат каквито и да е злоупотреби.

Що се отнася до енциклопедии като „Уикипедия“, т.е. без стопанска цел, те са специално изключени от новите правила. Това трябва да е ясно. Така е и с другите платформи като онлайн магазините, развитието на софтуера и платформите за споделяне, както и някои облачни услуги.

БГНЕС: Къде е България в борбата срещу технологичните гиганти?

Мария Габриел: България, като част от Европейския съюз, прави много, за да се осигурят равни условия на играта за цифровите участници чрез прилагането на последните предложения на ЕС в цифровата сфера. Ето няколко конкретни примера, извън авторското право. Първо, нов кодекс за телекомите ще гарантира, че онлайн телефонията спазва същите правила, както и обикновената телефония. Второ, новите правила за аудио-визуалното съдържание ще гарантират, че платформите за видео при поискване, например, трябва да спазват същите строги правила по отношение на рекламата или речта на омразата, както и традиционната телевизия. Освен това, онлайн платформите ще трябва по-добре да информират бизнеса, когато променят алгоритмите, засягащи тяхното подреждане в търсачките или онлайн магазините. Всичко това се прави, като се отчитат правата и интересите на всички граждани на ЕС.

БГНЕС: Кога в България ще влезе в сила новата директива и кога, според Вас, тя ще даде резултати?

Мария Габриел: Европейският парламент вече одобри директивата, но Съветът, т.е. държавите-членки, все още трябва да дадат своето окончателно съгласие. Това се очаква на 15 април. След това държавите-членки имат срок от две години да транспонират новите правила в техните национални законодателства. Разбира се, колкото по-рано, толкова по-добре. Опитът в регулирането на въпросите, свързани с цифровизацията, сочи, че често частните страни предвиждат поне някой от ефектите на новите правила, още преди да са влезли в сила.

БГНЕС: Приемането на директивата ще има ли влияние върху всекидневния живот на обикновения български гражданин? Ако да, какво?

Мария Габриел: Бих се концентрирала в отговора си върху две групи.

Първата са самите творци. Истина е, че не всички българи са творци, но често се забравя, че творците, макар и по-добре защитени от директивата за авторските права, по-скоро са хора с много скромен доход. Не всички са известни актьори, певци, писатели на книги. Трябва и занапред да подкрепяме нашия творчески сектор.

Що се отнася до всички граждани, първото нещо, което искам да уточня е, че няма да се променят техните онлайн навици и начина, по който ползват интернет. Хората ще могат да сърфират в Интернет, да качват съдържание, да споделят линкове, както винаги са го правили досега. Те и тяхното право на свобода на изразяване всъщност ще бъдат по-добре защитени, тъй като платформите ще трябва да свършат много повече работа и няма да могат да премахват съдържание без необходимата обосновка.

Накрая, в директивата има много ценни неща, които не са централна част от обществения дебат, но ще имат положително въздействие върху гражданите. Нов диалог в индустрията ще позволи по-доброто функциониране на пазара за видео при поискване, а оттам по-добър достъп до филми. Нова технология, наречена извличане на текст и информация, ще позволи например развитието на нови медицински методи на лечение. На музеите и на библиотеките ще им е по-лесно да цифровизират съдържанието си, като по този начин го направят по-достъпно за гражданите. Образователните институции ще могат по-лесно да дават уроци от разстояние. Това показва широкия обхват на реформата на авторското право. Текстът, чакан отдавна, позволява да се приспособят съществуващите правила към цифровата реалност. /БГНЕС