Габриел: Новата иновационна програма ще създаде 100 иновативни долини

„Новата европейска иновационната програма” има за цел Европа да бъде лидер в новата вълна от иновации, тя да заяви лидерство със своите таланти, със своите региони, които ще позволят развитието да се състои на общи ценности“.

Това заяви Мария Габриел, комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, предаде репортер на БГНЕС

Мария Габриел посочи, че програмата има за цел да мобилизира институционални и частни инвеститори, да въведе нов закон за котирането на фондовата борса, който да облекчи изискванията за котирането на някои видове дружества, цел е и да се създаде нов пилотен проект. Третият стълб в програмата е сближаването на иновациите, за да бъде премахната разликата между различните държави членки. „Европейската програма има за цел да направи 100 иновативни долини, за тази цел е заделен бюджет от 100 млрд. евро, България има потенциал да бъде една от тях”, каза Мария Габриел.

Четвъртата цел е подкрепянето на талантите и Европа да се превърне в една предпочитана среда за тях. „Нашата цел е в следващите три години да имаме 1 млн. таланти в сферата на deep tec.”, подчерта още еврокомисарят.

Тя уточни, че петата водеща инициатива е въвеждането на инструмент за техническа подкрепа, която да дава съвети на иновационни компании.

“Предлагаме да има шестмесечни срещи с иновационната екосистема, която да ни каже в кой сектор има напредък и кой има нужда от подкрепа. На 7-ми декември ще се проведе среща на върха на Европейския иновационен съвет, на който ще се обсъди докъде сме стигнали и какво трябва да се предприеме занапред”, добави Мария Габриел. /БГНЕС