Мария Габриел няма да става евродепутат

Няма да влизам в ЕП, съобщи Мария Габриел. Тя се отказа от позицията си на евродепутат, за да остане еврокомисар. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ.

Еврокомисар Мария Габриел

Мария Габриел трябва да подаде заявление за напускане на Европейския парламент пред европейската структура, заяви пред бТВ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Случаят на Габриел, която напуска Европарламента, за да остане европейски комисар, е по-различен от този на напусналите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, уточни Андреев.

Водачът на листата на ДПС и вторият в нея се отказаха от местата си в ЕП със заявление пред българската ЦИК, а Габриел трябва да подаде заявление пред Европейския парламент, защото Карадайъ и Пеевски се отказаха преди имената им да са официално обявени. "Дебатът за отказите е безсмислен, тъй като в ЦИК има съдебна практика още от 2014-та година, когато Пеевски и Карадайъ отново се отказаха от местата си и отново го направиха още преди ЦИК да е излязла със списъка с имената на новите депутати", допълни Андреев. Тогава, по време на дебата, се обърнахме и към Конституционния съд, който потвърди решението си – че депутатите могат да се откажат пред ЦИК, а когато бъдат обявени имената им – отказът става само пред ЕП“, допълни Андреев.

Имаме постоянна практика за такива случаи и тя не противоречи на Конституцията, съобщи още говорителят на ЦИК.

Мандатът на всички европейски депутати става ясен седем дни преди началната сесия на Европарламента.

Относно друг спорен казус, оповестен от социолога Михаил Мирчев /според когото гласовете за „не подкрепям никого“ се разпределят като допълнение към гласовете на останалите партии – бел.ред./, Андреев съобщи, че ЦИК няма такава практика и в общите гласове за партиите не влизат неподкрепилите никого. „Тази методика може да бъде проверена“, завърши Андреев.

Мария Габриел съобщи днес, че няма да влиза в ЕП. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ.

Решението на Мария Габриел да се откаже от евродепутатското място е прагматично и е в полза на България, заяви пред БНТ Лиляна Павлова, седма в листата на ГЕРБ за евроизборите и бивш регионален министър. Това е решението, което Мария Габриел обяви. Днес разбрах за това, когато беше взето това решение. Не мисля, че решението на Габриел да се откаже от депутатското си място в ЕП е жест – напротив, това е изключително прагматично решение.

Ресорът на Мария Габриел е изключително важен и е изпълнен със съдържание именно от нея. Пред нас в ЕС стоят изключително важни въпроси – Шенген, Еврозоната, както и бъдещият бюджет на съюза – при всички положения трябва България да се представи добре, допълни Павлова. „Не ми достигнаха 3 000 гласа, за да вляза сега в ЕП, но има ли значение в коя минута влизаш в мача – дали в първата, или в десетата – важно е мачът да се играе. В политиката съм от над 10 години и изборите сега бяха важни със своите преференции, защото така хората могат да изразят своите симпатии за труда, който си положил през тези десет години“, допълни Павлова. /БГНЕС