Мария Габриел: За ГЕРБ е важно да не позволява на популистките формации да влизат в ЕП

Много е важно да не допускаме популистки формации в ЕП. Това каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на предизборен дебат по Нова ТВ.

„Злоупотреби има навсякъде. Нарушителите плащат, а не българските граждани. Аз имам една ключова дума и тя е прозрачността. Тя трябва да бъде и по електронен път“, посочи Габриел.

Според нея ако сме имали информационна система за наблюдение на еврофондовете, днес нямаше да ги има проблемите с къщите на гости, защото чрез нея ще се наблюдава във всеки един момент дали има настанени гости в тях.

Тя заяви, че за СДС и ГЕРБ е важно да не позволява на популистките формации да влизат в Европейския парламент. „Много е важно да продължим да работим за Европа и за Европа на ценностите“, посочи Габриел.

„Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи Габриел. „Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, добави тя.

Мария Габриел опонира на Елена Йончева в сравнението между България и Румъния и това, че румънската държава има по-добри показатели за развитие. „Аз не бих давала пример Румъния. Там има в момента много заплати. Нека да си даваме България като пример на показатели. Всички критики, които можем да имаме, не сме идеални. Имаме нарастване на средната заплата с 87% най-високия за ЕС, рекордно ниска безработица“, изтъкна Мария Габриел. Според нея има още предизвикателства, но ако всички се обединят около тези въпроси, те могат да бъдат решени. /БГНЕС