Мария Касимова ще е кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов

Журналистката Мария Касимова ще е кандитатът за вицепрезидент на Лозан Панов, обяви самият той. По негови думи тя ще се занимава с въпросите, свързани със социалната дейност, а за своя кауза той посочва независимостта на съдебната система.

"Интересувате се от това какви са моите мотиви. Моята каузата е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на ВКС”, каза Лозан Панов.

Той посочи, че се обръща към всички свободни хора, защото това са хората, които могат да го подкрепят, за каузата, която до този момент е устоявал години наред. „Очаквам подкрепата на всички свободомислещи българи в тази страна. Отвоюването на институциите е действие, което зависи от всички нас. Нашето безразличие и страх доведоха до всичко това, което се случва в страната ни”, заяви Панов.

Велислав Величков каза, че "Инициатива Правосъдие за всеки", взели решение да предложат да се състави граждански инициативен комитет за издигане кандидатурата на Лозан Панов за президент, тъй като са абсолютно убедени, че темата за независимостта на съда, върховенството на правото отстояването на правото и справедливостта трябва да бъде централна и водеща както в кампанията за парламентарните, така и в кампанията за президентските избори. „Ние намираме в лицето на съдия Панов съмишленик на нашите идеи, с който заедно 7 години сме водили тези битки всеки на своето място, поради което мислим, че най-подходящата възможна кандидатурата, за да поставим тази тема като централна, тъй като ако не изчистим правосъдието няма да се изчисти нищо останало в държава, е неговата кандидатура като граждански кандидат за предстоящите президентски избори. Затова нашият Управителен съвет с пълно единодушие прие това свое решение”, каза той. Величков каза, че в Инициативния комитет няма да се видят партийни лица. „Това не е случайно, ние изключително много държим на гражданския характер на кандидатурата на г-н Панов”, заяви той.

На площада пред президентството днес беше и Николай Хаджигенов. Той каза, че е тук защото Лозан Панов е една от малцината "бели лястовици" в правосъдието и той трябва да бъде подкрепен. „Аз съм тук като обикновен гражданин, защото Лозан Панов направи нещо немислимо и го прави през целия си мандат като председател на Върховния съд. Така че аз не познавам човекът Лозан Панов, но познавам председателят на Върховния съд Лозан Панов, и той трябва да бъде подкрепен помоему, това и направих”, заяви Хаджигенов. Той отговори с "не" на въпроса дали ще се включи в инициативния комитет.

„Ние сме демократична организация, при нас органите взимат окончателно решение, но като гледам кандидатите, на мен Лозан Панов ми изглежда най-добре и горещо препоръчвам на всички мои колеги от "Демократична България" заедно да подкрепим тази кандидатура”, каза Мартин Димитров. /БГНЕС