Мария Ландова: Децата са създадени, за да рисуват

Децата са най-точното копие на Твореца, така да го кажем, защото те са родени със сетивата си, с интелекта си, отворени към света, и те усвояват света още малкото дете като хване молива то така претворява света и го научва. Така, че децата са създадени, за да рисуват. Това каза Мария Ландова, ръководител на проекта „Лятна академия за деца и ученици“, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на месеца за единадесети път Националната художествена академия (НХА )отвори вратите си за най-малките художници на столицата, за да се превърне в пъстра детска академия. През целия месец август децата можеха да творят под ръководството и грижите на студенти и преподаватели от НХА.

„Всяка година си имаме тема. Tази година темата ни е културно наследство“, обясни Мария Ландова.

Лятната академия за деца и ученици е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА. С децата работят студенти – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, завършили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. В изданията на академията се включват безплатно деца и младежи в неравностойно положение, с които работят студенти от магистърската програма „Арттерапия“.

Откриването на традиционната, единадесета по ред финална изложба е този следобед от 18 часа. Тя може да бъде разгледана до 31 август, включително, в галерия „Академия“. В нея ще могат да се видят най-добрите произведения на малките академици, които се родили в ателиетата и пространствата на НХА през август 2020. На нея представят резултатите от ателиета по: академично рисуване живопис, графика, калиграфия, плакат, икона, керамика, скулптура и порцелан, мозайка, кукли, книга и комикс, както и екипните произведения създадени по време на хепънинг програма. /БГНЕС