Мария Ландова: Няма дете, което да не може да рисува

За десети път детска глъч огласи ателиетата на Националната художествена академия, в която от днес до края на месеца се провежда ежегодната Лятна академия. Тази година е десетото й юбилейно издание, чиито старта беше даден с разрязване на огромна и красива торта. Акцент в тазгодишното издание на академията е куклата. Това каза в интервю за БГНЕС организаторът и създателят на Лятната академия Мария Ландова.

„Всяка година програмата ни е нова, първо защото искаме на нас да ни е интересно, а и защото имаме деца, които идват за поредна година при нас. Новата програма има своя обединяваща културна тема. Тази година културните теми са история на куклата като културен феномен в бита и от самото й зараждане. В Археологическия музей има древни глинени кукли, които децата ще видят и ще правят в часа по керамика. Ще правят кукли и от плат, чорапчета, ръкавички, и от всякакви материали, както и кукли за театър. От утре ще започната да правят гигантска куклена къща на сем. „Чорапчеви“, разкри акцентите от програмата Ландова и добави, че освен тези дейности, децата ще рисуват сред природата, в музеите и галериите, ще слушат лекции по различни теми, ще опознават културно-историческото наследство на града.

„Децата ще правят също така комикси по класически басни, ще се занимаваме с френска живопис и ще учим за френски художници, ще правят копия на известни художници, ще се занимаваме с френските приказки на Шарл Перо“, добави още тя.

Тя е убедена, че няма дете, което да не може да рисува.

„За много от набедените деца, че не могат да рисуват, се оказва, че не само могат, но дори поемат по пътя на професионалистите. Въпросът е да открият в себе си и дарованието, което Бог им е дал, и да формират мечта, защото много често дори да имаш талант, ако нямаш мечта, няма как да я реализираш“, обясни още тя и добави, че в рамките на академията децата научават, че художникът е навсякъде в нашия живот – колите, в архитектурата, вътрешния дизайн, а не е само човек с таке, който рисува пейзажи.

Ландова добави, че десет години по-късно първите участници в академията се завръщат като студенти в Националната художествена академия. Те в момента са на море, но тук е 13 годишната Миряна Тачева, която 9 години посещава академията. Днес тя се завръща като помощник на преподавателите.

„Научих много техники. Обожавам да работя с бои и да рисувам пейзажи. Аз искам да стана криминолог, но академията ме научи на любов към изкуството“, заяви тя и добави, че иска да помага и да тласне още деца да тръгнат по нейния път.

Според нея, за да успее един човек в изкуството, той трябва да обича, да рисува със сърцето си и да се забавлява. Талантът също е важен, но някой го има талант и не го развива, то няма смисъл от него. /БГНЕС