Мария Здравкова 50-а на 15 км индивидуално, злато за Денис Херман

Мария Здравкова завърши на 50-о място в индивидуалния старт на 15 км за жени в олимпийската програма на биатлона на Игрите в Пекин.

Денис Херман.

Тя направи само една грешка от позиция прав, но не бе достатъчно бърза. На две места зад нея приключи Милена Тодорова, която се отчете с общо пет грешки – и петте от прав. Третата ни представителка в днешния старт – Даниела Кадева, завърши на последното 86-о място. Украинката Валентина Семеренко не успя да финишира, докато Суви Минкинен от Финландия и Дария Блашко от Украйна не стартираха.

Олимпийското злато отиде на сметката на германката Денис Херман, която сбърка само веднъж от позиция легнал и спечели с време от 44:12.7. Със среброто се поздрави французойката Ане Шевалие-Буше, докато бронзът отиде за лидерката в генералното класиране за Големия кристален глобус Марте Олсбу Рьойзеланд от Норвегия. Топ 10 допълниха още германката Ванеса Фойгт, беларускинята Дзинара Алимбекава, чехкинята Маркета Давидова, американката Дийдра Ъруин, норвежката Ингрид Ландмарк Тандреволд, представителката на Руския олимпийски комитет Кристина Резцова и украинката Юлия Джима. Шампионката в дисциплината от Пьонг Чанг през 2018 – Хана Йоберг от Швеция, завърши едва 16-а.

За 33-годишната Херман това бе дебютно олимпийско злато. Тя не участва на 15 км индивидуално преди четири години, а най-доброто й представяне на Зимни игри досега бе шестото място в преследването през 2018. Тя прибави олимпийска титла към световната си в преследването в Йостерсунд през 2019. Германия има вече два златни и един сребърен медал в Пекин. /БГНЕС