Мариян Петков: Срещу всеки съперник се боря за победата

Срещу всеки съперник се боря за победата. Това заяви в интервю за БГНЕС световният шампион по кикбокс в стил лоу кик, категория до 86 кг. от първенството за кадети в Йезоло, Италия, Мариян Петков. Петков от СК „Шуменска Крепост“, който помогна за отборната титла на България в Италия, бе отличен в Пресклуб България за впечатляващото си представяне през изминалата година, като поглежда уверено към настоящата, в която му предстои Европейско първенство в Турция и Световно в Барселона за мъже и жени.

Мариян Петков.

Нямаме рамки, винаги се стремим по-нагоре и по-нагоре. Постигаме една цел и гледаме след нея още по-голяма цел и така ще видим докъде ще достигнем. Със сигурност конкуренцията на Световното в Барселона ще бъде по-тежка, защото при мъжете и жените е съвсем различно. Вече възрастовата категория се вдига и нивото също. Срещу всеки, срещу когото се изправям на ринга, винаги се боря за първо място и да се преборя“, започна той.

Петков сподели, че не е имал колебания дали да се насочи към кикбокса. За него най-трудният момент е по време на подготовката. „Директно към кикбокса се насочих, не съм имал колебания дали да се занимавам с друг боен спорт. Най-трудният момент е по време на подготовката, там давам всичко от себе си, за да нямам после проблеми на ринга. Тренираме шест дни в седмицата“.

Когато имаме подготовка преди състезателен период, тренираме по 2-3 пъти на ден в залата в Шумен, там е нашето семейство и тренировките са от най-високо ниво – затова имаме такива цели и постигаме такива резултати. Спарингите са от изключително значение – ние в нашата зала в Шумен имаме доста спаринг партньори, световни шампиони по муай тай, световни шампиони по кикбокс, европейски и балкански, те ни помагат изключително много за нашите успехи в кикбокса“, добави още Петков.

Той коментира и изминалото световно първенство в Италия, като заяви, че най-трудният му мач е бил на полуфиналите, а не във финала. „На Световното в Италия на полуфинала с Турция ми беше най-трудният мач. Не, съмнения нямах, но противникът беше доста висок клас, но се преборихме. Да, съперникът ми беше по-силен от този на финала. Все пак, на полуфинала изиграхме три рунда – абсолютно целият мач, и победих със съдийско решение, а на финала с Италия приключих нещата в своя полза във втория рунд“.

Петков разказа и какво отличава според него СК „Шуменска крепост“ от останалите спортни клубове по кикбокс в България. „Всеки държи на другия – „Всички за един, един за всички“. Винаги сме заедно навсякъде. Ще направим всичко възможно да сме отново първи отборно на голямо първенство, това е най-силният клуб в България вече втора поредна година. Винаги отиваме за първото място, пък вече „каквото сабя покаже“. Пожелавам си през новата година най-вече здраве и колкото се може повече успехи“, завърши 17-годишният ни кикбоксьор. /БГНЕС