Мариана Тошева: Невъзможно е бежанците да живеят и зимата в Слънчев бряг

165 хотела по морето са се включили до днес в програмата, която предвижда да получат по 15 лева за настанен украински бежанец. Подаването на заявления продължава до 25 май. Това съобщи в Бургас председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Има над 175 000 места в хотели една и две звезди и се прозвънява хотел по хотел. Това са предимно хотели край Варна. На този етап няма хотелиери в Слънчев бряг, които искат да се включат в програмата. Разбирате, че в дългосрочен план за интеграция е невъзможно бежанците да живеят и зимата в Слънчев бряг. Защото това е логистика, лекари, ученици трябва да се мисли тези хора да не са скупчени на едно място”, заяви Тошева.

По думите и никой няма да бъде оставен на улицата, ако се наложи държавата ще мисли и за временни зали, където те да изчакват преместването си.

На този етап около 30 хиляди от украинските бежанци възнамеряват да останат в страната. За последното денонощие 3076 души са напуснали България, а са влезлите са 2170. „Тенденцията е повечето от украинските бежанци да напускат страната ни, отколкото да влизат у нас”, коментира Тошева.

По думите и държавата не може непрекъснато да помага. Ще се помага само на най-уязвимите групи.

Бежанците ще бъдат извозени от хотелите по морето към базите за настаняване във вътрешността на страната с БДЖ. Първите влакови композиции тръгват на 29 май. /БГНЕС