Мариана Тошева ще оглави правителствения щаб за бежанците

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева ще оглави Оперативната координационна група към Министерския съвет.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова, цитирани от БНР. Константинова участва в дискусия, посветена на политиките за хората, бягащи от войната в Украйна.

Тошева ще поеме функциите на подалия оставка полковник Валери Рачев, за когото от пресслужбата на правителството заявиха, че се оттегля поради лични причини.

БГНЕС припомня, че Оперативната координационна група отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. Тя координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Мариана Тошева бе назначена за нов председател на ДАБ през месец март след освобождаването на Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати. /БГНЕС