Маричич: Никой в македонското правителство не е доволен от компромиса с България

Няма смисъл да се провежда референдум, когато независимо от резултата опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не планира да гласува. Само един референдум има смисъл - дали сте за членство в ЕС или не, всички други въпроси са начин да се заобиколи единственият истински въпрос. Никой в правителството не е доволен от компромиса, който беше направен с България. Това каза вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

„Въпросът за референдум е наистина сериозен и съжалявам, че ВМРО-ДПМНЕ го отвори по този начин. Не става въпрос за конфронтация между власт и опозиция, а просто за това защо гражданите са поставени в такава ситуация. Да припомним, че темата, предложена от ВМРО-ДПМНЕ за референдума, е свързана с Договора с България от 2017 г., за което, подобно на френското предложение от юли тази година, ВМРО-ДПМНЕ дори нямаше смелостта и възможността да гласува против. Те напуснаха залата по време на гласуването за френското предложение“, каза Маричич в гостуването си в „Топ тема“ по Телма ТВ.

„Ако наистина ВМРО-ДПМНЕ беше против френското предложение и против Договора с България, щеше гласува против ратификацията“, посочи Маричич.

„Никой в правителството“, каза той, „не беше доволен от компромиса, който беше направен с България. Но ние трябва да се ръководим от държавните интереси и желанието държавата да върви напред. Имаме два интереса: да запазим нашата идентичност и език и да станем член на Европейския съюз“, заяви Маричич.

По думите му, Договорът с България не включва конституционни промени. /БГНЕС