Мария Габриел: Няма да сложа подписа си под меморандума на ПП-ДБ

Няма да сложа подписа си под т.нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ. Този еднолично изготвен документ е опит за политическа търговия и е в пълно противоречие с българската Конституция.


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в изявление тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

„Този документ създава усещането, че държавата е разделена между две коалиции, а независими регулатори и съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и интереси“, подчерта вицепремиерът и външен министър.

Според нея текстовете от меморандума сочат, че по същество две политически сили трябва да се споразумеят в абсолютно противоречие на конституцията и демокрацията и европейската практика за подялба на служи, регулатори и съдебна система.

„Всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и точни изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорична са посочени съответните условия, на които всяко лице трябва да отговаря“, подчерта Габриел.

Вицепремиерът заяви, че меморандумът влиза в противоречие с българската конституция. „Тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно“, категорична е Габриел.

Тя намира документа като ултиматум и опит да променяме закони, според партийните интереси. Цели се овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите добави още Габриел.


„Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. Правовата държава се ръководи от принципа на върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба. Реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на НС, без да се намесват правомощията на останалите власти“, каза вицепремиерът.

Тя отбеляза, че съдебната реформа безспорно е приоритет, но така предложеният документ и за най-големият лаик е ясно, че всички амбициозни цели едва ли могат да бъдат постигнати за девет месеца. „Това е програма за цял управленски мандат“, каза вицепремиерът

Две седмици преди ротацията през март, Мария Габриел попита защо подобен документ не е бил подписан още през месец юни. Габриел попита: Не разбирам само за 9 месеци ли ще се подписват меморандуми, или през деветте месеца, когато ГЕРБ е на власт?

Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление, каза още Габриел.

Предлаганите промени в службите, посочи Габриел, съвпадат като срокове с кампанията и с изборите за Европейски парламент. Защо за службите е фиксиран срокът 1 юни, попита тя и добави, че липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

Тя бе категорична, че външната политика се базира на националните интереси и приоритети и е водещ за нея приоритет. България трябва да говори в един глас, допълни още външният министър. /БГНЕС