Мария Габриел: Няма прецедент премиерът да представлява България на срещата на НАТО

"Няма прецедент премиерът да представлява държавата ни на годишната среща на върха на НАТО, защото по време на този съвет ще бъдат взети решения, които пряко засягат изпълнителната ни власт". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

"Вярвам в разума и диалога, че България може само да спечели, ако институциите си сътрудничат, и България да говори на международната сцена с единен глас", каза още външният министър. Относно номинацията ни за еврокомисар Мария Габриел заяви, че решенията е изцяло на председателят на ЕК. "Това е свързано с уважение към експертността и експертизата на кандидата, и по време на интервюто излизат на преден план неговите качества и с какво може да допринесе той в различните сфери", каза още Мария Габриел и уточни, че крайното решение е на фон дер Лайен.

"Илияна Иванова, кандидатурата на ГЕРБ, е една достойна кандидатура, с която България може да изведе на преден план експертиза, много европейско виждане и политики свързани с България и ЕС", смята още външният министър.

БГНЕС припомня, че по-рано днес, на редовното си заседание, министрите решиха премиерът, а не президентът, да представляват България на срещата на върха на НАТО.

В ръководената от министър-председателя акад. Николай Денков делегация за Срещата на върха са включени и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри. Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили, се казва в решението на правителството./БГНЕС