Мария Габриел представи приоритетите си пред ДПС, БСП и ИТН

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел проведе срещи с парламентарните групи на ДПС, БСП и ИТН.


Ключов момент и в трите разговора бе предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС. Мотивът за това е заради "уронване престижа на съдебната власт".

Габриел потърси подкрепата на трите партии за управление с мандата на ГЕРБ-СДС. За днес бе насрочена и среща с представители на коалицията ПП-ДБ, но още снощи от ПП изпратиха съобщение, че отлагат срещата за петък следобед поради отсъствие на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. От ГЕРБ им изпратиха отговор, че при наличието на 7 партии и 77 коалиции все би трябвало да се намери някой лидер, който да проведе срещата с кандидат-премиера. По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов й поднесе извинение с мотива, че е редно на тази среща да присъстват всички лидери.


„Вероятно дължа и лично извинение към нея, защото вчера темата за това, че е редно на тази среща да присъстват всички лидери, беше повдигната от мен. Надявам се, че такава среща ще има, не бива да се отказваме от усилията да има правителство в България. Трябва да проведем сериозен разговор, имайки предвид ограниченията, които имаме”, каза Христо Иванов.

Иначе, в разговорите с останалите партии Габриел представи програма с 10 приоритета, като сред тях е присъединяването на България към Еврозоната, борбата с престъпността, икономическия растеж и усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Изведе и като ключов момент съдената реформа и освобождаването на главния прокурор.


“Предизвикателството днес е да изпълним думата диалог в действия. Иска ми се в този диалог да намерим това, което сплотява, обединява, което ни дава сили да вървим напред. На първо място приоритет е кабинет, вторият е стабилност на публичните финанси, третият - съдебна реформа с разследване на главния прокурор и разделяне на комисиите на КПКОНПИ на две части, както и конституционна реформа”. С тези думи Габриел се обърна към представителите на ДПС.

“Четвърти приоритет е справянето с инфлацията и високите цени. Важна тема е гарантиране на енергийната сигурност, пета е приемането на България в Еврозоната, датата ще зависи от бюджета и параметрите на дефицита, който ще очертаем”, подчерта още Мария Габриел. “След това са мерките по ПВУ, подобряване сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, ясното спазване на ангажиментите ни като членове в НАТО. Осмият приоритет е ускоряване на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор", добави още Габриел. “За нас като българи е важно да продължим да популяризираме културното наследство на България, включително с иновации”, поясни още тя. “Деветият приоритет е регионите и преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда“, каза още Мария Габриел. Десети приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина. “Това са приоритетите, които днес искахме да споделим с вас, сега ще се радваме да чуем обратната връзка, да намерим темите, по които сме съгласни и как да стигнем до ефективни резултати”, заяви още кандидатът за министър- председател Мария Габриел.


Йордан Цонев пък коментира, че на България й отива да има жена министър-председател. "Ние в ДПС имаме принцип, когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените в ДПС", каза Цонев. И обясни, че голяма част от приоритетите, които са изложени, са приоритети и на ДПС. По думите му ДПС ще подкрепи предложението за освобождаване на Иван Гешев: "Смятаме, че има натрупано напрежение в обществото, и проблемът трябва да бъде решен. Приветстваме вашата инициатива и я подкрепяме. ДПС е единствената партия, която преди година и 3-4 месеца внесохме проект за промени в Конституцията, които предвиждаха много дълбоки реформи. Още тогава казахме, че това е основа за разговори с другите политически сили, имахме обаче огорчението от тези, които говорят за съдебна реформа да не му бъде обърнато внимание, но ето, че времето изведе този наш ход на преден план. Имате нашата пълна подкрепа по тази тема", добави той.

На следващата среща - с представители на БСП, не присъства лидерът на партията Корнелия Нинова.


“Използвайки преференцията за най-висок рейтинг ми се иска да работим за кабинет със стратегия на България на трите А-та: Амбиция, Авторитет, Ангажимент", каза Габриел.

"Не приемаме подхода, по който се е избрал министър-председателят", коментира Георги Свиленски от левицата. „Отсъствието на Борисов и Нинова поставя определени въпроси. Вие водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец не е ясно кой е план А и план Б, какво правителство търсите - с ПП, от експерти, подкрепено от другите политически партии, технически или политически кабинет. Искаме да кажете какъв кабинет искате”, настоя Свиленски. Той каза, че не вижда своите приоритети сред тези на ГЕРБ, но изрази вяра, че по-късно ще се водят разговори по тях.


Мария Габриел му отговори с думите, че иска проевропейско правителство, с ясен профил от хора, които подкрепят конкретните политики. “Аз лично като жена бих се радвала тук да беше госпожа Нинова. Беше редно да обсъдим първо политиките, после да говорим за “кой и какво”. Мисля че това е редният начин”, каза още Габриел. “Най-важното за мен е диалогът да може да продължи, да влезем в детайл, да бъдат подчертани експертите, разговорите ще продължат. За сега срещите са между кандидатът за министър и останалите политически сили. Това бяха целите- да търсим подкрепя на база на тези заявки от мен”, подчерта още Мария Габриел.

При третата и последна за днешния ден среща на Габриел с ИТН стана ясно, че от партията ще дадат подкрепа за евентуален мандат на ГЕРБ само след приоритети, конкретни мерки и срокове.


"Не одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате такъв тип срещи, защото реалността е такава, че няма политическа партия, която може да управлява сама, независимо колко ѝ се иска. Надявам се като водеща политическа сила да осъзнавате наистина това, което казвате, - че трябва да има диалог и не трябва да има силово налагане на вашите решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи това налагане колкото и да е изкушаващо”, заяви Тошко Йорданов от партията. “Това, което очертахте, е прекрасно, аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет, но въпросът е в детайлите и акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговор на експертно ниво, тъй като изключително хубаво е да има съдебна реформа” каза още Йорданов и добави, че подкрепят казаното от Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. “Замяната на един човек с друг, обаче, няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна в Конституцията, КПКОНПИ също има нужда от промяна, но трябва да е много внимателна. Ние сме твърдо против предложението на Асен Василев и Кирил Петков за реформа в КПКОНПИ, ние имаме собствено предложение, надявам се да го обсъдим”, поясни още Тошко Йорданов. “Можем да стигнем до съгласие само след ясно очертани приоритети и конкретни мерки включително със срокове за изпълнение на конкретните неща”, подчерта още депутатът от ИТН.

За утре следобед е планирана срещата на Габриел с представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", като официално час за нея все още не е ясен.


В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. /БГНЕС