Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство.


Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани, изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате, заяви номинираната за премиер Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Работили сме и сме постигнали резултати 14 г. Заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която носим всички ние пред българите, ключовата дума на днешните срещи е диалог между групите, в краткосрочен и средносрочен план, диалог по приоритети. За да изпълним приоритетите имаме нужда от работещо правителство, добави Габриел.

Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент, подчерта Габриел.

"За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната. На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони - механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа, подчерта Габриел.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в Еврозоната.


"Шесто - преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ. Седми приоритет е подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО.

Осмият приоритет е ускоряване на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор", добави Габриел.

Тя е категорична, че е ключово да се инвестира в младите хора.

"Девети приоритет е преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда“, уточни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Габриел посочи, че приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина. /БГНЕС